Sari direct la conținut

Știința în ofensivă: Cancerul este următoarea țintă pentru vaccinul mARN

HotNews.ro
Tureci Și Safin cu președintele Germaniei, Foto: Deutsche Welle
Tureci Și Safin cu președintele Germaniei, Foto: Deutsche Welle

Ozlem Tureci a fondat compania germană de medicamente BioNTech împreună cu soțul ei Ugur Sahin în 2008. Cei doi sunt acum cunoscuți pentru contribuția lor importantă la vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech. Dar ei își lansaseră compania ca să lucreze la un tratament pentru cancer. De fapt, fondaseră o altă companie pentru medicamante împotriva cancerului acum 20 de ani. Au vândut acea companie pentru un miliard de dolari în 2016.

BioNTech căuta o cale pentru ca sistemul imunitar al organismului să lupte cu tumorile cu o tehnologie numită mesager ARN sau mARN.

La începutul lui 2020, Tureci și Sahin au aflat de un nou virus care infecta oameni în China. S-au gândit că ar putea găsi o metodă pentru ca tehnologia lor să lupte cu virusul. Ei lucraseră deja cu Pfizer la un nou vaccin antigripal. Au creat un alt proiect ca să găsească un vaccin pentru noul coronavirus și l-au numit „Project Lightspeed” (viteza luminii).

După 11 luni, Regatul Unit a aprobat utilizarea vaccinului pe care îl dezvoltaseră cu Pfizer. O săptămână mai târziu, SUA au aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech pentru utilizare urgentă. Acum, zeci de milioane de oameni din toată lumea au primit vaccinul.

Tureci a spus că nu era îngrijorată că nu va găsi calea spre noul vaccin. Însă se temea că mica ei companie nu va produce suficient vaccin pentru toți care au nevoie de el.

Pfizer și BioNTech au lucrat cu compania Fosum Pharma din China pentu a-și mări capacitatea de producere a vaccinului.

„Merită să iei decizii îndrăznețe și să ai îmcredere dacă ai o echipă extraordinară, vei fi capabil să rezolvi în timp real orice problemă și obstacol care-ți apar în cale”, a declarat Tureci pentru Associated Press. A spus că lucrul cu companii internaționale a fost important pentru succesul lor.

Viitorul pentru mARN

Și vaccinul de la Moderna utilizează tehnologia mARN. Tratamentele de acest fel folosesc mARN ca să ducă instrucțiuni care spun corpului să facă proteine care să atace virusuri. Tureci și Sahin spun că ei cred că pot să facă același lucru pentru tumorile canceroase.

„Avem mai multe vaccinuri diferite bazate pe mARN”, a spus Tureci.

Ea crede că medicamentele pentru cancer dezvoltate de BioNTech vor ajunge la oameni în câțiva ani. Acum, totuși, compania își contnuă lucrul pentru a fi sigură că poate onora comenzile de vaccin coronavirus și să se ocupe de variante ale virusului.

Tureci spune că oamenii trebuie să fie încrezători că toate vaccinurile sunt sigure: vaccinurile au fost dezvoltate repede, dar ea tot a observat „un proces foarte rigid.”

Tureci afirmă că oficialii din întreaga lume acordă toată atenția modului în care oamenii reacționează la vaccinurile de la BioNTech și alte comanii.

Onoruri naționale

Germania a recunoscut ce au făcut doi cetățeni ai săi pentru omenire dezvoltând un vaccin de succes. Tureci și Sahin au primit Ordinul Meritului pe 19 martie. Este una din cele mai mari distincții germane. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le-a înmânat decorația în prezența cancelarului Angela Merkel (foto).

Tureci a spus că este fericită. Dar și că mulți oameni merită apreciere pentru contribuția la vaccin. „Este efortul multora”, a spus ea. „O vedem ca pe o recunoaștere a acestui efort, dar și o sărbătorire a științei.” (Learning English după Associated Press)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro