Președintele Vučić: „Serbia va denunța Rusia dacă Zelenski condamnă bombardamentul NATO din 1999”
Într-o declarație pentru o televiziune din Monaco, citată de Euractiv.com, președintele Serbiei Aleksandar Vučić a spus că va condamna recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei dacă președintele ucrainean condamnă campania de bombardare a NATO împotriva Serbiei din 1999.
Declarația președintelui sârb vine ca un răspuns la afirmația ambasadorului ucrainean în Serbia care și-a manifestat așteptarea, în numele poporului ucrainean și țării sale, ca Serbia să condamne recunoașterea de către Rusia a independenței celor două republici din Donbass.
„Suntem o țară mică și nu vrem să eliminăm posibilitatea de a ne continua prieteniile cu unele țări”, a declarat Vučić pentru Pink TV, marți, la Monaco. „Totuși, dacă este așa, îl invit pe domnul Aleksandrovich să-l sune pe președintele țării sale, domnul Zelenskyy și să-l rog să condamne încă din această seară la televizor agresiunea îngrozitoare și tragică împotriva Serbiei de către SUA, Regatul Unit, Germania și alte țări și sunt sigur că o va face. De îndată ce va face acest lucru, voi accepta cu plăcere invitația lui și îi voi răspunde cererilor”, a adăugat el, scrie Euractiv.com.
Președintele sârb a reiterat, de asemenea, că țara sa este neutră din punct de vedere militar, dar că politicile sale nu sunt și că nu va renunța la prieteniile tradiționale.
„Serbia a susținut întotdeauna integritatea Ucrainei și nu a existat nicio schimbare în acest sens”, a adăugat el. Vučić a mai spus că țara sa se află într-o „situație inconfortabilă” după ce Rusia a recunoscut cele două republici separatiste și că deja s-au manifestat presiuni asupra Serbiei pentru a impune sancțiuni Rusiei. Serbia este o țară candidată la UE.
În acest moment există îngrijorări în Balcani de Vest privind potențiale efecte ale ceea ce se întâmplă între Ucraina și Rusia, mai ales după ce ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat că au fost recrutați mercenari din Albania, Kosovo și Bosnia și Herțegovina și transferați în Donbass pentru a lupta împotriva rebelilor susținuți de Moscova.
Afirmațiile au fost negate de guvernele statelor respective dar există teama că vor putea fi folosite pentru a strica și mai mult relațiile deja tensionate dintre Serbia, susținută de SUA.