Sari direct la conținut

Care sunt pașii pe care trebuie să-i mai facă Primăria Capitalei pentru demolarea Cathedral Plaza și cât costă

HotNews.ro
Cathedral Plaza, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Cathedral Plaza, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pentru demolarea turnului Cathedral Plaza, Primăria Capitalei trebuie să facă o achiziție publică pentru proiectul și lucrările de desființare, a declarat primarul general Nicușor Dan, într-un interviu acordat HotNews.ro. El spune că procedura va începe în următoarea săptămână, iar costurile estimate sunt în jur de 5-6 milioane de euro, bani care vor fi recuperați apoi de la proprietar.

Nicușor Dan a anunțat că a semnat, miercuri, dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Instanța a anulat autorizația de construire pentru acest imobil încă din 2011. Semnarea dispoziției nu înseamnă însă că demolarea va începe imediat.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat într-un interviu acordat HotNews.ro care sunt pașii următori, care sunt costurile și obstacolele în calea demolării clădirii.

Pentru demolarea turnului Cathedral Plaza, Primăria Capitalei trebuie să facă o achiziție publică pentru proiectul și lucrările de desființare. Practic, după finalizarea procedurii de achiziție și alocarea banilor necesari ar putea începe demolarea.

Nicușor Dan spune că instanța a stabilit că nu este nevoie de autorizație de demolare.

Există și posibilitatea ca proprietarii turnului să atace în instanță dispoziția de demolare, ceea ce va prelungi procedura.

Redăm interviul acordat HotNews.ro de către primarul Capitalei:

  • După semnarea dispoziției, care sunt pașii pe care trebuie să-i mai facă Primăria Capitalei pentru demolarea Cathedral Plaza?

Nicușor Dan: Următorii pași sunt contractarea unui proiectant și a unui constructor care să demoleze.

Urmează să publicăm în SEAP anunțul pentru proiectare și demolare. Trebuie să facem formalitățile în cadrul Primăriei, este vorba despre o săptămână-zece zile. Trebuie mai întâi să facem o consultare de piață, în SEAP, în care diferiți oameni de pe piață spun cât estimează că va costa această operațiune. Consultarea de piață se face într-o săptămână-zece zile din momentul în care este lansată și în baza cifrelor pe care le primești din consultarea de piață faci caietul de sarcini și pui suma estimată și poți lansa procedura de achiziție.

În opinia mea, demolarea costă undeva la 5-6 milioane de euro

  • Cam cât ar costa demolarea, din ce ați estimat?

Nicușor Dan: Câteva milioane de euro. În opinia mea, undeva la 5-6 milioane de euro, dar suma estimată o să iasă din consultarea de piață.

  • Aveți expertiza care atestă că demolarea se poate face fără probleme pentru clădirea bisericii, monument istoric?

Nicușor Dan: Există un dosar pe rolul Tribunalului București, care are ca obiect intrarea în legalitate a acestei clădiri și în cadrul acestui dosar s-a făcut o expertză tehnică-judiciară pe tot ce înseamnă structuri de rezistență atât a clădirii Cathedral Plaza cât și a relației între Cathedral Plaza și clădirea bisericii catolice. Este posibil ca proiectantul să aibă nevoie de o detaliere a acestei expertize pe ceea ce înseamnă proceduri efective de demolare.

Expertiza a fost făcută de un expert judiciar desemnat de instanță și a fost plătită de către părțile din dosar. În opinia mea, mare parte din ce înseamnă expertiză este conținut în această mare expertiză care a fost făcută în dosar.

Sunt convins că proprietarul va contesta dispoziția de demolare

  • Ce se întâmplă dacă proprietarul va ataca în instanță dispoziția de demolare?

Nicușor Dan: Sunt convins că o va face, însă dispoziția semnată de mine este copy-paste dintr-o hotărâre judecătorească definitivă. Deci nu văd ce este de contestat. Există o hotărâre judecătorească pronunțată în 2012 de către Tribunalul Dâmbovița și rămasă definitivă în ianuarie 2013, care obligă la emiterea acestei dispoziții de demolare. Ulterior acestei hotărâri au mai fost încercări în instanță, prin care proprietarii clădirii au încercat să spună că trebuie emisă autorizație de construire, că trebuie desfășurată o întreagă procedură administrativă, și au fost mai multe hotărâri intermediare de instanță pronunțate care au spus că nu trebuie o autorizație de desființare, că decizia pronunțată de instanță și dispoziția primarului, care e pronunțară luând copy-paste dispozitivul instanței, țin loc de autorizație de demolare. Deci nu trebuie să dăm autorizație de demolare, există hotărâre judecătorească definitivă pronunțată în sensul ăsta.

  • Pe rolul instanței mai există un proces de intrare în legalitate. Puteați emite dispoziția de demolare până la finalizarea acestui proces?

Nicușor Dan: Sunt două chestiuni diferite. Este dreptul proprietarului să solicite intrarea în legalitate. Răspunsul la această cerere este actul autorității locale, dispoziția de demolare, prin care am respins implicit cererea de intrare în legalitate.

  • Deci procesul rămâne fără obiect?

Nicușor Dan: Asta rămâne la decizia instanței. În opinia mea, procesul rămâne fără obiect.

Nicușor Dan a anunțat pe Facebook, miercuri, că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza:

  • ”Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.
  • Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
  • Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.
  • Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Istoria Cathedral Plaza

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrările au început pe 9 martie a aceluiași an.

În aprilie 2006, autorizația a fost contestată în instanța de reprezentanții Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București pe motiv că afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif.

Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din cauza litigiilor dintre Arhiepiscopie și dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat în mod oficial în iunie 2011.

O lună mai târziu, în iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.

În anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului București să emită decizia privind desființarea turnului Cathedral Plaza. Sentința a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, în urmă deciziei Curții de Apel Ploiești. Primarul Sorin Oprescu nu a pus în aplicare încă decizia instanței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro