Sari direct la conținut

Nicușor Dan îi acuză pe dezvoltatorii imobiliari care fac blocul de vizavi de Școala Centrală că pe șantier se lucrează fără autorizație: Am cerut în instanță demolarea clădirii​

HotNews.ro
Blocul de pe strada Icoanei 2-8, Foto: Inquam Photos / George Călin
Blocul de pe strada Icoanei 2-8, Foto: Inquam Photos / George Călin

Primarul general, Nicușor Dan, îi acuză pe dezvoltatorii imobiliari care fac blocul de vizavi de Școala Centrală, pe strada Icoanei 2-8, că pe șantier se lucrează fără autorizație deși aceștia ar fi anunțat la primărie că au finalizat lucrările. Primarul s-a dus marți, împreună cu Poliția Locală, la șantier, însă nu i-a fost permis accesul, iar proprietarii au fost amendați cu 10.000 lei, și a fost făcută o plângere la Parchet, lucrările de construire fără autorizație în zonele protejate fiind infracțiune.

  • „Această clădire are o autorizație care în mod evident este expirată. Pentru că proprietarii știu că autorizația este expirată, în fals ne-au trimis o hârtie oficială, în 2 august, în care spun că au terminat lucrările.
  • Când am venit eu aici au plecat vreo 20 de muncitori, este evident că lucrările continuă și la interior și la exterior. În orice stat, dacă lucrul acesta se întâmplă, dacă un privat minte într-o hârtie oficială către o autoritate, dacă continuă lucrările fără autorizație, vine Poliția și pune cătușe celor care fac lucrul acesta.
  • În România, teoretic, lucrurile funcționează la fel, în sensul că, fiindcă suntem într-o zonă protejată, legea spune că orice lucrare fără autorizație este infracțiune și atunci trebuie să intervină Parchetul. Dar din experiența noastră Parchetul intervine cu foarte mare dificultate, cum a dovedit-o chiar în cazul Icoanei 2-8”, a declarat primarul general, Nicușor dan, după acțiunea de control de la șantier.

Primarul spune că împreună cu Poliția Locală are dreptul de a verifica executarea autorizație, însă proprietarul le-a refuzat accesul. A fost dată o amendă de 10.000 lei și s-a făcut o nouă plângere penală, a spus edilul.

„Am fi vrut să vedem la interior dacă s-au făcut finisajele, dacă s-au pus ușile, dacă funcționează instalația electrică. O să dăm o amendă de 10.000 lei pentru că nu ni s-a permis accesul și o să facem încă o plângere la Parchet, a cincea sau a șasea, cu privire la Icoanei 2-8 în care o să spunem că se lucrează fără autorizație”, a mai spus Nicușor Dan.

Autorizația pentru demolarea celor trei clădiri vechi care se aflau pe strada Icoanei 2-8 și pentru construirea blocului de 4 etaje pe parcele rămase libere, care au fost comasate, au fost date de admininistrația Firea în ultimele zile de mandat.

Nicușor Dan a încercat să salveze clădirile vechi, acuzând că autorizațiile de construire și demolare ar fi fost date nelegal, însă fără rezultat. Primarul acuză că ISC-ul și Parchetul nu au intervenit la timp.

  • „Pe această locație erau 4 imobile, cu o anumită valoare arhitecturală, nu aveau valoarea unor monumente, numai că aici suntem într-un sit monument istoric, vizavi de Școala Centrală, care este monument istoric clasa A și suntem într-o zonă construită protejată, în opinia mea aceste imobile trebuiau păstrate.
  • Administrația precedentă a dat o autorizație de desființare pentru cele 4 imobile și a dat o autorizație de construire pentru imobilul pe care îl vedem, cu multe elemente de nelegalitate, cel mai flagrant fiind că regulamentul zonei protejate spune că nu ai voie să comasezi parcele, ca să păstrezi volumul clădirilor construite în zonă.
  • Noi am sesizat Parchetul pentru că lucrările nu au început în termen de 1 an și am constatat că autorizația a expirat, apoi am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, cu toate elementele de nelegalitate de pe autorizațiile de demolare și de construire, ISC ar fi trebuit să vină repede să verifice, să sesizeze Parchetul care să acționeze în instanță și totodată prin acțiunea în instanță să se suspende lucrările. A întârziat și ISC-ul și Parchetul până au făcut verificarea”, a explicat Nicușor Dan.

Mai mult, primarul acuză că Inspectoratul Național de Stat în Construcții a anulat procesul verbal al Inspectoratului de Stat în Construcții București, care ar fi constatat nelegalitățile din cele două autorizații date de administrația Firea.

„Când în sfârșit ISC București a făcut verificarea, a constatat că totul este nelegal, așa cum am spus noi în sesizare, toate elementele de nelegalitate s-au confirmat, am trimis la Prefect să atace în instanță, numai că de pe o zi pe alta a venit Inspectoratul Național de Stat în Construcții și a anulat procesul verbal de constatare făcut de Inspectoratul de Stat în Construcții București. Au scris și Prefectului să nu mai anuleze”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că a cerut în instanță anularea actului de anulare a procesului verbal de constatare a nelegalităților din autorizații, iar procesul se va judeca în această toamnă.

Primarul spune că a făcut multe plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 pentru fals în acte, dar și realizarea de lucrări fără autorizație, însă fără rezultat. Mai mult, Nicușor Dan cere în instanță desființarea blocului de 4 etaje și reconstruirea caselor vechi, demolate.

să desființeze această construcție și să revină la situația inițială. Primarul spune că vrea să dea un exemplu ca astfel de lucruri să nu se mai petreacă în București.

Despre proiectul imobiliar din strada Icoanei 2-8

Cele trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală, au fost demolate toamna trecută, în luna noiembrie. Nicușor Dan a încercat să oprească demolarea, invocând că autorizația a fost emisă nelegal, dar fără succes.

Imobilele demolate

Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv casa de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.

Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.

Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design – arh. Georgeta Gabrea.

Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate – Icoanei și Calderon.

Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă este de 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

Înălțimea maxim admisă – 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro