Sari direct la conținut

Cât plătesc primăriile din București pentru salubrizare în 2023? SONDAJ Care este cel mai murdar sector al Capitalei?

HotNews.ro
Salubrizare, Foto: Shutterstock
Salubrizare, Foto: Shutterstock

Cele șase primării de sector din București au alocat în 2023 pentru salubrizare, cumulat, peste 1,1 miliarde de lei. Cea mai mare sumă a fost alocată de Sectorul 1, iar cea mai mică, de către Sectorul 6. La Sectorul 1 însă, primăria plătește și ridicarea gunoiului de la oameni, fiind singurul sector unde a mai fost păstrată această gratuitate. În rest, cetățenii plătesc fie o taxă, fie un tarif reglementat de Consiliul Local.

Ce înseamnă salubrizare? Curățenia stradală (măturatul străzilor, spălatul străzilor, golirea coșurilor de guunoi), deszăpezirea, ridicarea depozitelor de deșeuri necontrolate, depozitarea la groapă/reciclarea deșeurilor.

SONDAJ Care este cel mai murdar sector?

Câți bani au alocat primăriile de sector pentru salubrizare și cât plătesc cetățenii pentru ridicarea gunoiului menajer?

Primăria Sectorului 1 are prevăzute în buget 236 de milioane de lei pentru salubrizare. Aici intră curățenia stradală, deszăpezirea (undeva pănă la 5 milioane lei/sezon), ridicarea deșeurilor depozitate pe domeniul public, dar și ridicarea gunoiului menajer. Primăria Sectorului 1 este singura din București care mai oferă această gratuitate cetățenilor, rămasă de pe vremea primarului Andrei Chiliman. Serviciul este externalizat din 2008 către firma Romprest.

Contactat de HotNews.ro, viceprimarul Oliver Păiuși spune că aceasta este suma bugetată, însă în mod real se plătește undeva la 140 milioane de lei pe an după reducerea prestațiilor. Reamintim că în 2021, Primăria Sectorului 1 a redus la jumătate prestația serviciilor pentru reducerea costurilor, însă între salubrist și municipalitate există un litigiu privind această decizie.

În 2023, Primăria Sectorului 1 are un buget estimat de 1,4 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă circa 17%.

Primăria Sectorului 2 are prevăzute în buget 202 milioane lei pentru salubrizare. Din aceștia, pentru prestarea serviciului sunt alocați 183 milioane lei, restul fiind investiții, printre care achiziționarea unor coșuri noi de gunoi. Serviciul este prestat din 1999 de firma Supercom, contractul fiind prelungit prin multiple acte adiționale. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că nu toată suma bugetată va merge către Supercom deoarece în urma verificărilor serviiciilor prestate, s-ar plăti doar 80% deoarece „Supercom nu și-a făcut treaba cum ar trebui”.

Primăria Sectorului 2 are în 2023 un buget estimat de 2,2 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă 8,3%.

De la 1 ianuarie 2022, cetățenii care locuiesc în Sectorul 2 al Capitalei au obligația să încheie contracte individuale cu operatorul de salubrizare – firma Supercom – în caz contrar vor plăti o taxă de 21,27 lei/persoană/lună.

Cei care au contract cu Supercom plătesc pentru ridicarea unei pubele de 120 l de deșeuri reziduale, în care nu se află deșeuri reciclabile, 8,24 lei, iar pentru una de 240 l – 16,47 lei. Pentru deșeurile reciclabile, cetățenii vor plăti 0,99 lei pe tonă, fără TVA, prețul fiind subvenționat de Primărie. Dacă nu colectează selectiv, tariful pentru ridicarea gunoiului menajer este 10,21 lei pe pubela de 120 l și 20,43 pentru pubela de 240 l.

Primăria Sectorului 3 prestează singură, din 2018, serviciul de salubrizare, printr-o direcție a Primăriei care are angajați și propriile utilaje. Bugetul Direcției Generale de Salubritate în 2023 este de circa 170 milioane lei.

Primăria Sectorului 3 are în 2023 un buget estimat de 2,2 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă 7,7%.

Cât plătesc cetățenii pentru ridicarea gunoiului menajer? 5,99 lei / persoană / lună, TVA inclus, potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 3 nr. 254/2019. Tariful pentru utilizatori casnici, persoane fizice și asociații de proprietari, care colectează selectiv deșeuri reciclabile este de 0,06 lei / persoană / lună, TVA inclus.

Primăria Sectorului 4 a bugetat în 2023 pentru salubrizare circa 194 milioane lei. Primăria a externalizat serviciul firmei Rosal, începând cu 2018.

Bugetul estimat al Primăriei Sector 4 pentru anul 2023 este de circa 3,3 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă circa 5,8%.

Cât plătesc cetățenii pentru ridicarea gunoiului menajer? Deoarece taxa de salubrizare a fost suspendată în instanță, din 2022, cetățenii au obligația de a încheia contracte pentru ridicarea gunoiului menajer cu operatorul de salubrizare. Tariful este de 9,52 lei/persoană/lună, potrivit HCL Sector 4 nr. 61/2023

Primăria Sectorului 5 a bugetat în 2023 pentru salubrizare circa 229 milioane lei. Serviciul este prestat de Primărie prin una dintre propriile companii – Salubrizare Sector 5 SA – începând din 2020.

Bugetul estimat al Primăriei Sector 5 pentru anul 2023 este de circa 1,9 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă circa 12%.

Cetățenii plătesc pentru ridicarea gunoiului menajer rezidual 12,67 lei/persoană/lună. Pentru ridicarea gunoiului reciclabil se plătește o taxă de 5,86 lei/persoană/lună.

Primăria Sectorului 6 are bugetat la salubrizare 350 milioane lei, însă aici intră și lucrările de investiții. Strict pentru plata curățeniei stradale, deszăpezire și ridicarea gunoiului aruncat pe domeniul public sunt alocați 103 milioane lei. În rest, din cei 350 milioane lei – 150 sunt pentru insulele de colectare a gunoiului îngropate, 80 milioane lei pentru dotarea Administrației de Salubrizare, care va presta serviciul de salubrizare în locul Urban, iar restul pentru construirea unei stații de sortare a deșeurilor.

Este important de precizat că Primăria Sectorului 6 va internaliza serviciul de salubrizare în următoarea perioadă.

Bugetul estimat al Primăriei Sector 6 pentru anul 2023 este de circa 2,2 miliarde lei, iar salubrizarea reprezintă circa 4,7%.

Cetățenii plătesc pentru ridicarea gunoiului menajer 14,3 lei/persoana/lună. Pentru fracția umedă tariful este de 6,13 lei, fără TVA/persoană/lună. Pentru fracția uscată – 5,46 lei, fără TVA/persoană/lună.

Bugetele alocate depind de tarifele negociate cu salubristul, de câte ori se mătură străzile pe săptămână, de câte ori se spală, cum se mătură și se spală străzile, automatizat sau la mână, cât gunoi se ridică de pe domeniul public.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro