Mă pot infecta cu coronavirus de pe suprafața legumelor sau fructelor? Ce spune Ministerul Sănătății
Coronavirusul poate rezista pe diferite suprafețe, dar încă nu există dovezi care să susțină transmiterea prin intermediul fructelor și legumelor neambalate, arată reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Observatorului Român de Sănătate, care desfășoară o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.
Chiar și așa, sfatul lor este să spălați bine fructele și legumele.
„Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 – 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!). Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora”, arată Ministerul Sănătății.
Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă, mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Observatorului Român de Sănătate.
Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.
Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.
„Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/ . Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice”, este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.
„Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor”, spune Vlad Mixich.