Coronavirus în România: Cercetătorii de la Iași au descoperit o metodă de depistare timpurie a infecțiilor, inclusiv a coronavirusului
O metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenții patogeni, descoperită de un grup de cercetători de la Iași, ar putea fi folosită și pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus.
Cercetorii sunt de la Laboratorul de Biofizică Moleculară și Celulară din cadrul Facultății de Fizică (Institutul de Cercetări Interdisciplinare), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și au introdus de anul trecut această metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenții patogeni, bacterieni sau virali, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici.
Oamenii de știință arată că această metodă ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine si mai usor de utilizat decit cele curente (e.g., RT-PCR), utile în detecția în unități mobile a fragmentelor de acizi nucleici, care ar putea fi foarte utilizate în diferite situații sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.
„În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, și anume detecția și investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici precum și hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite ‘peptide nucleic acids -PNA’. Rezultatele obținute, validate în comunitatea științifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecției unor concentrații nano-molare de acizi nucleici scurți (10-15 secvențe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar și posibilitatea evidențierii imediate și tot în timp real a unor eventuale mutații în respectivele secvențe nucleotidice”, a spus prof. univ. dr. Tudor Luchian.
Rezultatele științifice fundamentale,obținute de conf. univ. dr. Loredana Mereuță, cercetător științific 2 dr. Alina Asandei, cercetător științific 3 dr. Irina Șchiopu și prof. univ. dr. Tudor Luchian, au fost validate de comunitatea stiințifică internațională prin publicarea în reviste de impact ale American Chemical Society.