Sari direct la conținut

Interdicțiile de călătorie spre Europa: încă prea multe cazuri de Covid în SUA. Ce trebuie știut

HotNews.ro
Coronavirus SUA, Foto: Dreamstime.com
Coronavirus SUA, Foto: Dreamstime.com

Noile restricții de călătorie în Europa se modifică de la o zi la alta în interiorul continentului, iar ratele de infectări din SUA fac improbabilă ridicarea interdicțiilor pentru americani. Oficialii europeni se pregătesc să aducă la zi lista țărilor acceptate, dar sunt puține șanse ca SUA, Brazilia și Argentina să fie incluse pe baza datelor recente.

În ciuda creșterilor accentuate din ultimele săptămâni în țări ca Spania și Franța, răspândirea coronavirusului în Europa este încă mult sub cea din SUA. Evoluția „în fierăstrău” a cazurilor de Covid nu este una care să fie favorabilă călătorilor din America în următoarele săptămâni. Iată de ce:

  • Media cazurilor noi din Spania din ultimele 14 zile este de 205 la 100.000 de locuitori. Este cea mai mare din 30+ de țări europene, doar puțin mai ridicată decât în SUA. Urmează Malta (101,5), Franța (85), Croația (84) și România (84). Mai multe țări au medii între 40-50 de cazuri la 100.000 de locuitori: Cehia, Țările de Jos, Belgia și Austria.
  • Aceasta plasează media UE/UK la 46 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, conform ultimelor date de la Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC). Este un salt mare de la standardul de 16 adoptat în iulie la prima ridicare a restricțiilor de călătorie.
  • Dar este mult sub media de 183 la 100.000 din SUA. Numerele variază mult de la un stat la altul: de la 248 în Iowa la 94 în California, 13 în Maine și 22 în New York. De observat că acestea sunt datele din ultimele 7 zile, nu 14.
  • Chiar dacă situațiile diferă semnificativ în SUA de la regiune la regiune și de la stat la stat, în multe ținuturi ratele de infectare sunt mult sub media europeană.
  • La 30 august, numărul total de cazuri în țările UE+ și UK este aproape de 2,2 milioane, spune ECDC, la o populație de 510 milioane: „Ratele sunt în creștere de 38 de zile”.
  • Statele Unite au 6 milioane de cazuri la 328 de milioane de cetățeni.

Situația în Europa este în creștere continuă. Dar când cazurile au sporit abrupt în ultimele săptămâni în unele țări, conducând la reînchideri de granițe și noi restricții, în altele au scăzut dramatic.

Un exemplu este Luxemburg, care acum aproape o lună avea cea mai mare rată din UE, dar acum este negativă: singura țară care înregistrează o asemenea scădere, la -139. Un fapt care susține protestul guvernului că a fost penalizat de colegii din UE, în timp ce rata mare se datora unui program de testare în masă.

Unii cred că Trump și alegerile din SUA vor avea un cuvânt greu pentru ridicarea interdicției de către UE a călătoriilor ne-esențiale ale rezidenților americani. Au cu certitudine o semnificație deosebită pentru decizia SUA de a ridica restricția pentru sosirile din zona Schengen. Dar UE navighează pe propria corabie când este vorba de restricții de călătorie și deschiderea granițelor pentru țări cu risc redus.

În prezent lista este foarte scurtă și chiar s-a mai restrâns. Include 10 țări și a rămas aproape neschimbată de la ultima revizuire din 7 august. În așteptarea uneia noi, lista poate că nu se va extinde din pricina evoluțiilor de peste ocean.

Dar multe țări din Africa și unele din Asia, colorate în albastru deschis pe harta de mai jos, sunt acum sub nivelul din Europa și ar putea fi adăugate. Printre acestea, recent eliminata Algerie. Niciuna din aceste țări nu ar trebui să piardă drepturile de vizită.

Desigur, pe lângă ratele infectării cu Covid, reciprocitatea este un alt element-cheie. De aceea, China așteaptă încă includerea pe lista UE a țărilor sigure. Este provizoriu pe locul al 11-lea pe lista curentă.

La aproape trei luni de când președintele Trump a spus că interdicția americană pentru vizitatorii din UE ar putea fi ridicată pentru țările cu numere mici de cazuri, ea este încă operațională. Sosirile din Schengen nu sunt binevenite în America, cu unele excepții (studenți cu viză de studii din UE, UK și Irlanda).

Sursa: Forbes

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro