Sari direct la conținut

VIDEO Urangutanii de la o grădină zoo din SUA, primele primate non-umane care primesc un vaccin anti-Covid creat special pentru animale

HotNews.ro
urangutan, Foto: Wikipedia
urangutan, Foto: Wikipedia

Câțiva urangutani și mai multe maimuțe bonobo de la Grădina zoo din San Diego au primit un vaccin experimental anti-Covid special creat pentru animale. Potrivit CBS News, din câte se știe, ele au fost primele primate non-umane care au primit acest vaccin.

Un urangutan pe nume Karen, care a făcut istorie în 1994 ca prima maimuță din lume care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord deschis, a fost printre primatele care au primit vaccinul, potrivit National Geographic.

Luna trecută, Karen, împreună cu alți trei urangutani și cinci maimuțe bonobo de la grădina zoologică au primit câte două doze de vaccin, care a fost dezvoltat de compania farmaceutică veterinară Zoetis.

”Nu este aceasta norma. În cariera mea, nu am avut acces la un vaccin experimental într-un stadiu atât de timpuriu al procesului și nu am avut o dorință atât de copleșitoare să vreau să folosesc unul”, a spus Nadine Lamberski, ofițer de sănătate la San Diego Zoo Wildlife Alliance, pentru National Geograpfic.

În ianuarie, opt gorile de la grădina zoologică au devenit primele maimuțe din lume care au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Acum se recuperează.

Infecțiile au fost confirmate și la câini, pisici, nurci, tigri, lei și la alte câteva animale din întreaga lume. Cu toate acestea, maimuțele mari reprezintă o preocupare specială în rândul oamenilor care se ocupă de conservarea animalelor sălbatice.

Toate speciile de gorile sunt listate ca fiind pe cale de dispariție sau care se află în risc pe Lista Roșie IUCN, cu „susceptibilitatea la boli” ca fiind una dintre principalele amenințări. Infecțiile se răspândesc rapid printre animale, care trăiesc în grupuri familiale apropiate.

COVID-19 are potențialul de a distruge populațiile de gorile, cimpanzei, urangutani și bonobo dacă oamenii nu iau măsuri pentru a preveni răspândirea acestuia, au avertizat experții.

Zoetis a început dezvoltarea unui vaccin COVID-19 pentru câini și pisici după ce primul câine a testat pozitiv la virus în Hong Kong în urmă cu peste un an. A fost considerat sigur și eficient în octombrie – dar testarea a fost făcută doar la câini și pisici.

Totuși, Lamberski a decis că vaccinarea marilor maimuțe merită riscul. Ea a declarat pentru National Geographic că nu au suferit reacții adverse și că în curând vor fi testați anticorpii pentru a determina dacă vaccinurile au avut succes.

„Nu este ca și cum am lua în mod aleatoriu un vaccin și l-am da unei specii noi”, a spus ea.

Lamberski a spus că, deoarece vaccinurile sunt făcute pentru un agent patogen specific și nu pentru o anumită specie, este obișnuit să se administreze un vaccin destinat unei specii altora. Maimuțele din grădina zoologică primesc vaccinuri împotriva gripei și rujeolei dezvoltate pentru oameni.

Un purtător de cuvânt al Zoetis a declarat pentru National Geographic că și alte grădini zoologice din SUA au solicitat doze de vaccin pentru propriile lor maimuțe. Compania se așteaptă să fie disponibile mai multe doze în iunie.

În plus, compania desfășoară în prezent studii privind eficacitatea vaccinului la nurci.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro