Sari direct la conținut

Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic de luni. Cîmpeanu: Doar 7% din școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de infectare / Când sunt programate următoarele vacanțe

HotNews.ro
Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic de luni. Cîmpeanu: Doar 7% din școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de infectare / Când sunt programate următoarele vacanțe

​Aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane au început școala fizic de luni, după vacanța forțată de două săptămâni. Asta înseamnă că s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ de stat şi privat, adică 67,79% din numărul total, fiind vorba despre școlile unde rata de vaccinare a personalului depășește 60%, acesta fiind noul criteriu luat în calcul pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, doar 7% dintre școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de incidență a bolii, respectiv pragul sub 6 la mie.

Sorin Cîmpeanu a explicat, duminică seară, la Digi 24, că Ministerul Educației a făcut o simulare și a constatat că în acest scenariu, în care prezența fizică ar fi fost condiționată de rata de infectare, doar 7% dintre școlile din România și-ar fi putut relua activitatea față în față.

  • „Dacă legam funcționarea școlii doar de rata de incidență, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie. Am făcut o simulare. Am fi deschis doar 7 la sută.
  • În toate orașele mari, rata de incidență este de peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine (luni – n.r.).
  • Dacă mergeam pe rata de incidență, am fi fost întrebați de ce nu luăm în considerare vaccinarea. Dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în calcul rata de incidență”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Declarațiile de vaccinare ale angajaților din școli vor fi verificate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că criteriul stabilit pentru reluarea cursurilor școlare cu prezența fizică – și anume o rată de vaccinare anti-Covid-19 de minimum 60% în rândul personalului din școli – este unul „de compromis”, care „protejează mai mult profesorii”.

După ce a fost anunțat acest criteriu, în intervalul 29 octombrie – 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaților din școli a crescut de la 54 la sută la 68 la sută, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului interimar al Educației, de luni, echipe ale Corpului de control de la minister vor merge în şcoli pentru a verifica raportarea ratei de vaccinare anti-CCOVID și, acolo unde aceasta este una scăzută, care sunt cauzele.

„Îmi place să cred ca au fost corecte creșterile”, a spus el, explicând că există semne de întrebare pentru că au fost și situații în care au existat vinerea trecută raportări de 70% și vinerea aceasta de 20%.

Cum va fi făcută concret verificarea? „Pe baza unui acord cu cei care gestionează Registrul național de vaccinare, ministrul Educației, fiind angajatorul tuturor celor din sistemul de învățământ universitar, evident că are toate datele personale. Vom avea această situație direct din RENV. Și îmi place să cred că nu vor fi diferențe”, susține Cîmpeanu.

Evocând cazul grădiniței numărul 111 din Capitală, cu o rată de vaccinare de 100%, „un exemplu absolut remarcabil” – spune el, Sorin Cîmpeanu a subliniat că „directorul de școală are un rol foarte important” în demers.

„Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare, acesta este adevărul. Și nu este normal să fii cadru didactic, să fii un exemplu pentru elevi și să nu înțelegi importanța și necesitatea vaccinării”, a afirmat el.

Sorin Cîmpeanu a reiterat că, luni, Corpul de control „va merge și va vedea la fața locului cazuri concrete”.

Întrebat și ce măsuri poate lua totuși Corpul de control împotriva unui director de școală care e antivaccinist, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Am colegi foarte pricepuți în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care se încadrează în limitele legii”.

Structura anului școlar 2021-2022 (cum ar urma să arate după modificările anunțate)

Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021 și se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I:

– 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 – 14 ianuarie 2022

Semestrul al II-lea:

– 20 săptămâni de cursuri: 17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022

Când au elevii vacanță

Vacanțele elevilor și preșcolarilor ar urma să fie programate astfel, după aceste modificări anunțate:

  • Vacanță „forțată” pentru toți elevii: învățământ preșcolar și primar: 25 octombrie – 5 noiembrie 2021;
  • Vacanța de iarnă:
  • pentru preșcolari și elevii din ciclul primar: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022;
  • pentru elevii de gimnaziu, liceu, postliceală: 23 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022
  • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022;
  • Vacanța de vară: 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Când intră elevii în vacanța de Crăciun

Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun era programată să fie și vacanța intersemestrială, însă după decalarea semestrului al doilea, acest lucru nu mai este valabil.

Vacanța de Sărbători se încheie pe 9 ianuarie pentru copiii de grădiniță și clase primare și pe 2 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Când se ia vacanța de Paște

Vacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” – 1 mai.

Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară – 15 aprilie – 1 mai.

Ce se întâmplă cu „Școala Altfel”

Programul „Școala Altfel” era programat în perioada 8 – 14 aprilie, însă această săptămâna va fi transformată în săptămână de școală normală, pentru a se recupera cursurile din prima săptămână de semestrul 2 la care se renunță, în vederea recuperării zilelor din vacanța forțată.

În săptămâna Școala Altfel urmau să se organizeze și olimpiadele școlare.

Când termină școala elevii din clasele terminale

  • Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
  • Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Când dau elevii teze

Tezele la gimnaziu și liceu vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie 2021. „Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic așa încât elevilor să le rămână timp pentru corectarea situației”, afirma ministrul Educației pe 1 noiembrie.

Tot atunci, acesta a anunțat că s-a redus numărul de teze. La clasa a opta: în loc de trei teze, doar două teze. La liceu, am redus numărul de teze, de la patru, la trei.

Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică din motive independente de voința lor, cazuri de infectare și carantinare, acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul al II-lea.

Prin reducerea numărului de note necesare pentru încheierea mediei la două, nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, nota la teză – 25%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro