Sari direct la conținut

Ultima carte a lui Stephen Hawking: Dumnezeu nu există, nici viața de apoi. Amintiți-vă să priviți sus la stele

HotNews.ro
Stephen Hawking, Foto: Cambridge University
Stephen Hawking, Foto: Cambridge University

​Dumnezeu nu există, extratereștrii există și călătoriile în timp ar putea fi posibile, spune Stephen Hawking în ultima sa carte, scrisă înainte de a muri. Pe de altă parte, marele fizician își arăta îngrijorarea față viitorul educației, în contextul Brexit și al epocii Trump.

”Nimeni nu a creat universul și nimeni nu ne conduce destinul, ceea ce mă duce la o conștientizare profundă a faptului că, cel mai probabil, nu există rai și nici viață după moarte. Cred că credința în viața de apoi este doar o iluzie”, scrie Stephen Hawking în ”Scurte răspunsuri la marile întrebări”, potrivit euronews.

Cartea marelui fizician britanic a fost lansată marți.

Profesor universitar la Cambridge, fizicianul de 76 de ani suferea de o formă de scleroză laterală amiotrofică (ALS) care a dus în timp la atrofierea mușchilor și la imposibilitatea de a se deplasa, altfel decât cu un scaun cu rotile. Boala a avansat, fizicianul ajungând să comunice doar cu ajutorul unei mașini, pentru mare parte din viața sa.

A murit în martie 2018, mult peste așteptările medicilor care l-au diagnosticat la vârsta de 21 de ani. El a lăsat neterminată cartea, care a fost ulterior finalizată de colegii și familia sa, aceștia apelând la arhivele personale ale fizicianului.

Unul dintre subiectele abordate se referă la viața extraterestră: „Există forme de viață inteligentă în spațiu. Trebuie să fim precauți în a le răspunde înainte de a ne dezvolta noi înșine puțin mai mult”. În ceea ce privește teleportarea și călătoria în timp, fizicianul era optimist. „În următorul secol, vom putea călători oriunde în sistemul solar”, mai spunea Hawking.

Cu toate acestea, Hawking era îngrijorat de evoluția societății din cauza ultimelor evenimente. Cu Brexit și Trump, noile forțe exercitate în problema imigrației și a dezvoltării educației, asistăm la o revoltă globală împotriva experților, inlusiv a oamenilor de știință, mai credea el.

Viitorul tinerelor generații va depinde mai mult de știință și tehnologie. În ultimul capitol al cărții sale, el îi sfătuiește pe tineri: Amintiți-vă să priviți sus spre stele și nu în jos, la picioarele voastre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro