Sari direct la conținut

Avertismentul unui medic: Cine prizează cocaină pentru prima dată din pachetele găsite pe litoral ar putea muri subit

HotNews.ro
Pachet cu cocaina pe malul Marii Negre, Foto: diicot.ro
Pachet cu cocaina pe malul Marii Negre, Foto: diicot.ro

Medicul Bogdan Gheorghe de la Agenţia Naţională Antidrog avertizează că o persoană care nu a consumat deloc droguri, dar încearcă stupefiante dintre cele căutate pe litoral, de puritate mare, ar putea muri subit în urma şocului. Sătămâna trecută, într-o șalupă din Delta Dunarii au fost găsiți saci în care se aflau peste 800 de kilograme de cocaină. În ultimele zile, zeci de pachete cu droguri au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia.

Agenţia Naţională Antidrog a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în perioada următoare cei cinci experţi ai filialei de la Constanţa vor începe o campanie de informare a turiştilor de pe litoral, scrie Agerpres. Campania va consta în împărţirea de pliante şi în instruirea deţinătorilor de cluburi, a barmanilor şi a poliţiştilor locali de pe litoral. Instruirea se face în legătură cu modalitatea de identificare a unei persoane aflate în pragul supradozei sau intoxicaţiei şi cu modalităţile de acţiune ulterioară.

După constatarea unei supradoze în cazul unui consumator, persoana trebuie să fie aşezată într-o poziţie de siguranţă, după care trebuie sunat de urgenţă la 112.

Acţiunea, după cum a precizat medicul Bogdan Gheorghe, are loc în contextul apropiatelor sărbători de Paşte şi 1 Mai, când pe litoral sunt aşteptaţi mulţi turişti şi se desfăşoară având în vedere situaţia din ultimele săptămâni cu drogurile aduse de valuri la mal.

Astfel, explică medicul, drogurile precum heroina sau cocaina pot activa o serie complexă de afecţiuni ce pot pune subit viaţa în pericol consumatorilor moderaţi sau a începătorilor.

În acest context, medicul avertizează că o persoană care ar consuma droguri de puritate de peste 90 la sută, cum sunt cele aduse de valurile mării în această perioadă, ar putea muri subit, organismul său nefiind apt de a face faţă unui asemenea şoc.

În 29 martie 2019, procurorii DIICOT au adus la sediul central din Capitală saci întregi cu cocaină găsiți într-o șalupă din Delta Dunarii, drogurile având o valoare estimată pe piață de 300 de milioane de euro. În șalupă se aflau peste 800 de kilograme de cocaină, iar anchetatorii au fost sesizați după ce într-o localitate din județul Tulcea, dintr-o dubiță înmatriculată în România a căzut un pachet ambalat conținând un kilogram de cocaină, cu puritate de 90%.

Începând de vinerea trecută, zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia

Luni, DIICOT anunța că pe litoralul românesc a fost descoperită o cantitate totală de 152 de kilograme de droguri.

Autoritățile au cerut cetățenilor din zona litoralului să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă și să anunțe cel mai apropiat polițist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. ”Acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viața!”, avertiza DIICOT.

Comisarul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, declara, sâmbătă, într-o conferință de presă la Constanța, că 300 de polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi sunt angrenați în operațiunea care se desfășoară pe o suprafață de 90 de kilometri, de-a lungul litoralului, pentru a fi găsite pachete cu droguri. El spunea că au fost oameni care au găsit colete și au anunțat la 112 și nu există informații cum că între cei care au găsit ar fi păstrat pachetele cu droguri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro