Sari direct la conținut

Patronul firmei care făcea lucrări la internatul din Odorhei spune că se lucra cu un excavator și că nu știa că înăuntru erau copii: În maxim 5 secunde s-a prăbușit tot zidul / Conducerea liceului: O echipă de lucru bine pregătită

HotNews.ro
Patronul firmei care executa lucrări la internatul din Odorheiu Secuiesc, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Patronul firmei care executa lucrări la internatul din Odorheiu Secuiesc, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Patronul firmei care realiza lucrările de racordare la canalizare a clădirii în care funcţiona internatul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc afirmă că a dat dispoziție pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator şi că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi. Muncitorul care a săpat a povestit că a văzut cum de sus cade o bucată de tencuială, iar apoi, în doar câteva secunde, întreg zidul s-a prăbuşit, susţine patronul firmei. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, afirmă că, în urma primelor verificări, a constatat că este posibil să existe „o necorelare între proiectul pentru racordul de canalizare a clădirii şi lucrările realizate”.

Marţi, la locul unde s-a prăbuşit a parte a clădirii care aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia şi în care funcţiona internatul Liceului Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost prezent şi patronul firmei care executa lucrările de racordare la reţeaua de canalizare.

  • „Dimineaţă (luni – n.r.) am dat ordin oamenilor să facem… La 10 (a fost dat ordinul – n.r.) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, a declarat jurnaliştilor, marţi, patronul firmei, conform News.ro.

El a precizat că săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi că în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii după ce excavatorul a început să sape.

„Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (până când zidul s-a prăbuşit – n.r.)”, a explicat Sándor László Szilveszter.

El a spus că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.

Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, că orice incident de acest fel poate fi evitat dacă se respectă normativele.

„Orice accident de natura aceasta putea fi evitat, cu puţină atenţie, cu puţină grijă şi cu respectarea reglementărilor tehnice pe care le avem în vigoare la acest moment. Cred că există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”, a declarat Paul Racoviţă.

Conducerea liceului: O echipă de lucru bine pregătită

Conducerea Liceului „Tamasi Aron”, unde a avut loc tragedia, susține că „toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise” pentru a se asigura că „lucrările se vor desfăşura în siguranţă”, iar echipa de lucru era„ „bine pregătită”.

  • „În timp ce ne pregăteam pentru cea mai frumoasă sărbătoare a credinţei noastre creştine, o tragedie a întunecat bucuria acestei pregătiri.
  • Evenimentele ne-au marcat profund, sufletele noastre sunt îngrijorate şi îndurerate, pentru că ştim că tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple.
  • După renovarea clădirii principale şi a clădirii şcolii mici, a trebuit să fie pregătită reabilitarea internatului. Toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise pentru a se asigura că lucrările se vor desfăşura în siguranţă.
  • O echipă de lucru bine pregătită din punct de vedere profesional desfăşura lucrările externe sub îndrumarea unor profesionişti cu experienţă. Tragedia ne-a lovit. Nu ştim ce a cauzat-o. O treime din clădirea internatului s-a prăbuşit în timp ce marea majoritate a elevilor nu se afla în clădire. Majoritatea elevilor rămaşi în clădire au reuşit să iasă în siguranţă, dar, din păcate, patru elevi au fost îngropaţi sub dărâmături”, se arată într-o declaraţie postată, marţi, pe site-ul Liceului „Tamasi Aron”, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, doi elevi au fost salvaţi în scurt timp, dar pentru ceilalţi doi salvarea s-a desfăşurat în condiţii care puneau viaţa în pericol, deoarece salvatorii au trebuit să caute sub un morman uriaş de resturi.

Conducerea liceului spune că va face tot posibilul pentru a asigura alte spaţii de cazare celor aproape 100 de elevi care erau găzduiţi în fostul internat. De asemenea, a precizat că a fost format un grup de sprijin pentru persoanele care au nevoie de consiliere psihologică.

Reamintim că o parte a clădirii internatului Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit luni după-amiază, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături. Un elev de 18 ani a fost scos de sub dărâmături după trei ore, decedat, în timp ce trei eleve au fost rănite, una dintre ele fiind în stare gravă.

Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, în trecut Liceul Romano-Catolic, a fost construit în perioada 1909 – 1910. Clădirea – aflată lângă Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae din Odorheiu Secuiesc – este monument istoric. Internatul a fost construit tot în 1910. Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

CITEȘTE ȘI: Internatul din Odorheiu Secuiesc, construit în 1910, urma să fie reabilitat cu fondurile statului maghiar. Două clădiri ale liceului, renovate cu aproape 4 milioane de euro / Statul român a dat 51.000 de dolari acum 20 de ani

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro