Sari direct la conținut

Alerte meteo: Canicula și furtunile împart țara în două. Temperaturi de până la 37 de grade în următoarele zile

HotNews.ro
Canicula, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Canicula, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Meteorologii au emis sâmbătă primele coduri de caniculă din această vară, dar și o avertizare de vreme rea.

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a Moldovei şi nordul Munteniei, sâmbătă , fiind emisă o atenţionare meteorologică cod galben.

ANM a emis o atenţionare meteorologică pentru intervalul 8 iunie, ora 12 – 8 iunie, ora 23 semnalând instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a Moldovei şi nordul Munteniei.

Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (55…65 km/h) şi izolat vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp.

Meteorologii precizează că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului.

Caniculă sâmbătă

Un cod galben de caniculă este valabil începând de sâmbătă, 8 iunie, ora 12, până diseară, ora 21, conform hărții publicate de ANM.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, iar maximele se vor situa între 30 de grade în centrul țării și 36 de grade în sud, unde local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități, potrivit ANM.

Caniculă și temperaturi și mai mari duminică

Duminică, de la ora 10, până marți la ora 10, intră în vigoare o altă atenționare cod galben de caniculă.

În intervalul menționat în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

De asemenea, un cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat este valabil de duminică, 9 iunie, ora 10 până marți, 11 iunie, ora 10.

În intervalul menționat în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile se vor menține deosebit de ridicate și în zilele următoare, îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro