Sari direct la conținut

Peste 400.000 de angajați riscă să aibă salarii mai mici de la 1 ianuarie: legislația e greșită, iar ITM recomandă respectarea ei

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Legislația din România în privința salariilor este greșită. Un exemplu este: salariul minim pentru 24 de luni. La prima vedere pare un lucru bun, doar că în practică prin aplicare dispare o facilitate, fiind afectați cei care sunt plătiți astfel. Vor lua salarii mai mici dacă este respectată.

Astfel, prin OUG 130/2021 a apărut salariul minim pentru 24 de luni (2 ani). Problema este că în 2024 (prin OUG trenuleț 115/2023) s-a continuat cu facilitatea celor 200 de lei netaxați la salariul minim.

Dacă se mărește salariul cu 10 lei, pentru că antreprenorii vor trebui să dea mai mult ca să respecte OUG 130/2021, angajații vor lua mai puțin în mână, deoarece acei 200 lei vor fi taxați.

Prin urmare, la un salariu brut de 3.300 lei, un angajat ia 2.079 lei în mână. Dacă se mărește salariul la 3.310 lei, va lua 2.000 de lei, deci cu 79 lei mai puțin.

Inspecția Muncii a venit săptămâna trecută cu o informare, pe pagina de Facebook, prin care le reamintește firmelor să respecte legislația cu privire la salariul minim pentru 24 de luni. Cu alte cuvinte, s-ar traduce în scăderea salariilor.

Ar fi afectați, tot dacă ne uităm pe datele instituției: 406.293 de salariați.

„Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părţilor. Pentru ducerea la îndeplinire a acestor prevederi legale, angajatorii vor avea în vedere nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ”, mai transmite Inspecția Muncii.

Reamitim că în 2022 HotNews.ro i-a întrebat pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă va face ceva în situația în care unii angajatori ar decide să închidă acele contracte de muncă și să deschidă altele noi pe numele angajaților, iar din răspunsul transmis înțelegem că nimic: nu poate aplica sancțiuni. Deci, legal se va putea întâmpla și asta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro