Marcel Boloș mărește salariile a 10 angajați din Ministerul Finanțelor cu 50% și vrea să contracteze avocați pentru a se lupta cu Pfizer / Ce salarii au acei bugetari
Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, a pregătit proiectul prin care vrea să selecteze avocați sau firme de avocatură pentru litigiile internaționale, mai exact în problema cu Pfizer.
Este vorba despre avocaţi, indiferent de forma de organizare a profesiei, din România și/sau din străinătate, specializaţi în litigii arbitrale internaţionale și/sau în legislația națională specifică litigiilor judiciare internaționale.
Totuși, proiectul mai conține și o prevedere privind salariile unor angajați din instituție, mai exact pentru 10 persoane de la Direcția generală juridică: o majorare de 50%.
Este vorba despre acele persoane care sunt implicate în problema acelor litigii.
PROIECT majorare salarii pentru angajați MF și lupta cu Pfizer – click pentru a dechide
Ce salarii sunt la Direcția generală juridică din Ministerul Finanțelor
În decembrie 2023, directorul general avea un salariu net de 12.126 lei, cei doi adjuncți de 10.786 lei, 4 persoane care sunt șef serviciu luau 9.834 lei.
Consilierii juridici superiori au primit între 6.714 – 7.407 lei, la fel ca doi experți superiori. Consilierii juridici principali au primit 5.673 lei.
Reamintim că Guvernul a împuternicit săptămâna trecută Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid, achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.
Ce anume vrea să obțină Pfizer de la România
România, reprezentată de Ministerul Sănătății, a fost notificată să se prezinte în data de 20 februarie 2024, la ora 09.00, în fața primei camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, solicitându-se:
- obligarea României la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziționat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 lei, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanțare a BCE plus 5 puncte;
- obligarea României la plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare și a daunelor procedurale stabilite la 22.500 EURO (sumă de bază pentru creanțele evaluabile în bani).