Sari direct la conținut

Închisoare pentru cei care își creditează firmele cu bani nejustificați / Ce spune Legea Ciolacu-Ciucă

HotNews.ro
Service auto, Foto: Hlaváčová Monika / ČTK / Profimedia
Service auto, Foto: Hlaváčová Monika / ČTK / Profimedia

Legea pentru combaterea evaziunii fiscale (241/2005) a fost modificată. Astfel, prin Legea Ciolacu-Ciucă (126/2024) care îi scapă de închisoare pe evazioniști a mai fost introdus un lucru, respectiv faptul că persoanele care își creditează firmele pentru plata unor sume de bani din omisiunea evidenţierii în actele contabile riscă închisoarea.

Un exemplu simplu: un patron a încasat bani „la negru”, adică nejustificați, iar apoi a creditat firma pentru a-și mări magazinul, service-ul auto etc.. Întrebarea pe care și-o pun autoritățile este: de unde ai avut banii? Astfel, pe noua prevedere riscă între 3 și 10 ani.

“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate a unuia sau mai multor contribuabili”, se arată în Lege.

Sunt multe firme în România care au de peste 10 ani capitaluri negative, iar unul dintre motive este creditarea acelora cu bani nejustificați.

Reamintim că Legea Ciolacu-Ciucă a mai introdus o incriminare pentru nereținerea la sursă a unor impozite și contribuții.

Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereținerea impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute într-o anexă (din L241/2005). Printre ele se află: impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi.

Anumite fapte legate de e-Factura se pedepsesc, de asemenea, cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau amendă.

Astfel, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Aceeași pedeapsă este și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor.

Se consideră că aceste fapte au fost săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

În același timp, Legea spune că evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro