Coronavirusul sufocă Bollywood-ul, cea mai prolifică industrie de film din lume
Pandemia COVID-19 a înghețat Bollywood-ul, cea mai prolifică industrie cinematografică din lume. Cinematografele s-au închis, companiile de producție au anulat filmările iar studiourile de filme au amânat lansările, relatează CNN.
Pentru Bollywood, asta a însemnat și amânarea a două din cele mai anticipate filme în India, mult așteptatul film de acțiune „Sooryavanshi” și pelicula biopică „83”, povestea victoriei Indiei la Cupa Mondială de Cricket din 1983. Lansarea ambelor a fost amânată din motive de „siguranță și sănătate”, producătorii neanunțând o dată la care ar putea fi așteptate.
„Filmele erau uriașe”, susține Shubhra Gupta, critic de film pentru ziarul Indian Expres, precizând că „a existat o anticipare uriașă din partea publicului. Este o pierdere majoră”
Pandemia a costat industria cinematografică din India peste 330 de milioane de dolari în venituri pierdute și filmări anulate, potrivit unor estimări.
Un efect „în cascadă” asupra filmelor
Peste 1.800 de filme au fost produse în India în 2018, mai multe decât în orice altă țară în acel an, potrivit Statista, un website de date și cercetare. Veniturile obținute la box office în 2019 au ajuns la 1,4 miliarde de dolari, o creștere de peste 12% față de anul anterior, potrivit firmei de consultanță Ormax Media.
Majoritatea veniturilor au fost generate de pelicule indiene, procentul obținut de filmele de la Hollywood în India fiind de doar 15% din acea sumă. Însă producătorii de film din India nu doresc doar să își mulțumească fanii din țară.
Cele mai mari nume ale Bollywood-ului, ca Shah Rukh Khan, Akshay Kumar and Deepika Padukone, ajută industria să genereze venituri în întreaga lume. Anul trecut, de exemplu, thriller-ul „War” a generat venituri de 13,7 milioane de dolari în străinătate, în jur de un sfert din totalul vânzărilor.
Însă pandemia COVID-19 a stopat orice planuri de a lansa noi filme în viitorul apropiat. La sfârștiul lunii martie premierul Narendra Modi a anunțat măsuri de carantină fără precedent care au însemnat sistarea oricăror activități non-esențiale timp de trei săptămâni pentru cei 1,3 miliarde de indieni.
Dar chiar și înainte de intrarea în vigoare a carantinei, companiile cinematografice din țară anunțaseră deja că vor suspenda filmările, inclusiv pentru producțiile TV sau seriile online. Filmările vor rămâne în expectativă pe perioada carantinei, care este așteptată să se încheie în 17 mai, după mai multe amânări.
„Vom vedea un efect în cascadă asupra filmelor”, susține criticul de film Shubhra Gupta, adăugând că „acest lucru va afecta toată producția de filme pentru acest an”.
Echipele de producție în carantină
Cu filmările puse pe pauză, mulți din industrie au rămas fără un loc de muncă.
Arti Nayar, un make-up artist de la Bollywood care a lucrat mai bine de un deceniu cu unele din cele mai mari nume ale cinematografiei indiene, spună că proiectele și evenimentele în care ar fi trebuit să fie implicată în această primăvară au fost amânate pe termen nelimitat din cauza coronavirusului.
„Băieții care se ocupă de lumini, oamenii care aduc mâncarea, toți ne câștigăm practic existența cu ziua”, a afirmat Nayar, adăugând că „atunci când o filmare este anulată ne va lovi financiar pentru că îți planifici viața în funcțe de cât câștigi”.
Breasla Producătorilor din India (Guild) a creat un fond pentru cei plătiți cu ziua, precum stiliștii, asistenții ce lucrează în departamentele tehnice sau cei care se ocupă de machiaj.
Siddharth Roy Kapur, președintele GUILD, a îndemnat membrii asociației să contribuie efortului de a „minimiza modul în care sunt afectate viețile colegilor și asociaților noștri valoroși în această perioadă dificilă”.
Când vine vorba de recuperarea bugetelor pierdute, Komal Nahta, un analist al industriei cinematografice și prezentatorul emisiunii „ETC Bollywood Business” preconizează că numele mari, atât din fața cât și spatele camerei de filmat, vor trebui să accepte o tăiere a salariilor. Potrivit acestuia, onorariile actorilor de top constituie cea mai mare porțiune a bugetului unui film și vor fi luate în vizor.