Sari direct la conținut

Germania: Un Brexit fără acord ar fi iresponsabil

HotNews.ro
Heiko Maas, Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia
Heiko Maas, Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

​Criza coronavirusului a evidenţiat necesitatea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, iar un eşec în această privinţă ar fi dovada unei abordări „iresponsabile”, afirmă Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, citat de Politico și Mediafax.

Pandemia a făcut „chiar mai dificile” negocierile cu Guvernul de la Londra, dar arată şi că „un acord este mai urgent”, a declarat Heiko Maas după întrevederea cu negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier.

„Ţinând cont de actualele provocări medicale şi economice, cetăţenii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii au deja destule probleme, astfel că ar fi total iresponsabil să îi împovărăm cu probleme suplimentare cauzate de lipsa unui acord post-Brexit”, a subliniat Heiko Maas.

Şeful diplomaţiei de la Berlin a evidenţiat necesitatea soluţionării unor probleme precum frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, competiţia corectă şi unitatea pieţei comunitare. Uniunea Europeană menţine deschisă oportunitatea unui „parteneriat apropiat şi ambiţios” cu Marea Britanie şi depune în continuare eforturi pentru ajungerea la un acord post-Brexit, a insistat Heiko Maas.

„Dar, dacă vrem să ajungem la linia finală, trebuie să facem progrese în toate subiectele de dispută”, a precizat Heiko Maas, care luni dimineaţă s-a întâlnit şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Uniunea Europeană a lansat o procedură formală împotriva Marii Britanii, din cauza iniţiativei Guvernului Boris Johnson de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit, semnat deja cu UE. Cazul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, în contextul în care Marea Britanie este încă în tranziţia post-Brexit.

Marea Britanie are acum termenul legal de o lună pentru a răspunde solicitărilor UE. Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a atras atenţia că Acordul retragerii Marii Britanii din UE „este rezultatul unor lungi negocieri şi este singurul mod de protejare a Acordului de pace din Vinerea Mare, de garantare a păcii şi stabilităţii pe Insula Irlanda”.

Germania şi Franţa au criticat dur atitudinea Marii Britanii, îndemnând Guvernul Boris Johnson să înceteze „jocurile” în negocierile privind viitoarele relaţii şi avertizând că nu vor ceda „intimidărilor”. Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit. Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale.

Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro