Sari direct la conținut

Discutiile privind un nou fond european de redresare sunt ”puțin bizare”, spune un comisar european

HotNews.ro
Margrethe Vestager, Foto: Dursun Aydemir / Pool / AFP / Profimedia
Margrethe Vestager, Foto: Dursun Aydemir / Pool / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe actualul său fond de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, înainte de a analiza posibilitatea unor noi stimulente, a apreciat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, adăugând că discuţiile cu privire la un al doilea plan sunt „puţin bizare”, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Reuters.

Anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice.

Recent, o serie de responsabili cu economia din cadrul Comisiei Europene au apreciat că Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă, fondul de redresare pus la punct de Uniunea Europeană, ar putea dobândi un caracter permanent dacă va avea succes în stimularea creşterii şi crearea unei economii mai verzi şi mai digitale.

În schimb, luni, într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos, Margrethe Vestager a apreciat că este mult prea devreme să vorbim de o prelungire a planului european decis în luna iulie 2020, în condiţiile în care nici măcar un singur euro din actualul plan nu a fost cheltuit. „Este mult prea devreme să ne gândim la aşa ceva. Cred că este puţin bizar să vorbim de un nou plan, de care nu suntem siguri că avem nevoie, când avem atât de multe de făcut”, a apreciat comisarul european. „Nu am cheltuit niciun singur euro prevăzut în primul plan”, a adugat Vestager.

Având în vedere decizia SUA de a injecta 1.900 de miliarde de dolari în economia americană, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a estimat recent că Europa trebuie să îşi îmbunătăţească răspunsul economic şi bugetar la criza Covid-19 pentru a avea o relansare mai viguroasă.

În opinia comisarului Vestager, „putem fi preocupaţi că ne va fi foame peste o săptămână dar esenţial este să mâncăm astăzi. Obiectivul nu este să cheltuim cât mai mulţi bani, ci să obţinem cele mai bune rezultate posibile”, a apreciat oficialul european.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro