Sari direct la conținut

Talibanii acuză SUA că sunt responsabile pentru haosul de pe aeroportul din Kabul

HotNews.ro
Aeroportul Hamid Karzai, Foto: Profimedia Images
Aeroportul Hamid Karzai, Foto: Profimedia Images

SUA sunt responsabile pentru haosul de la aeroportul din Kabul unde mii de afgani continuă cu disperare să aştepte un zbor pentru a fugi din ţară şi asta trebuie să înceteze „cât mai curând posibil”, a declarat duminică un înalt responsabil taliban, relatează AFP și Agerpres. „America, cu toată puterea şi echipamentele sale (…), a eşuat în a face ordine pe aeroport. E pace şi calm în întreaga ţară, haos există doar la aeroportul din Kabul”, a declarat acest responsabil, Amir Khan Mutaqi.

În acelaşi timp, un oficial al grupării a declarat pentru Reuters că liderii talibani se vor întâlni cu foştii guvernatori şi funcţionari în peste 20 din cele 34 de provincii ale Afganistanului în următoarele câteva zile pentru a le asigura siguranţa şi a le solicita cooperarea.

„Nu forţăm niciun fost oficial guvernamental să ni se alăture sau să ne jure credinţă, au dreptul de a părăsi ţara dacă doresc acest lucru”, a declarat oficialul, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului.

Preluarea rapidă a puterii de către talibani în Afganistan a provocat temeri privind represalii şi o revenire la o versiune dură a legii islamice pe care gruparea sunită a impus-o şi când a fost la putere în urmă cu două decenii.

„Dorim deplină claritate asupra planului de ieşire al forţelor străine. Ţinerea sub control a haosului din afara aeroportului din Kabul este o sarcină complexă”, a mai spus oficialul citat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro