Sari direct la conținut

Turcia a început să deporteze refugiați sirieni care mănâncă banane „provocator”

HotNews.ro
Refugiata cu o banana, Foto: Michael Debets-Pacific PR / Sipa Press / Profimedia Images
Refugiata cu o banana, Foto: Michael Debets-Pacific PR / Sipa Press / Profimedia Images

Turcia a decis să deporteze cel puțin șapte refugiați sirieni pentru că au distribuit „în mod provocator” imagini cu ei mâncând banane pe platformele social media, relatează Bloomberg.

Autoritățile au luat decizia după ce un cetățean turc s-a plâns că el nu își poate permite banane în timp ce refugiații o pot face.

„Trăiți mai confortabil. Eu nu pot mânca o banană, voi cumpărați kilograme de banane”, a spus bărbatul turc într-o înregistrare video filmată în Istanbul, în timp ce mustra o studentă siriană pe 17 octombrie.

O femeie turcă s-a alăturat discuției, acuzându-i pe sirieni că se bucură de un stil de viață luxos în Turcia în loc să se întoarcă în Siria să lupte. Femeia a respins explicațiile studentei care afirma că nu are unde să se întoarcă.

Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume și, în contextul declinului economic în care țara a intrat în timpul ultimului mandat al președintelui Recep Erdogan, numărul locurilor de muncă a început să scadă tot mai mult.

În plus, inflația și devalorizarea lirei la un minim istoric au dus la o scădere dramatică a puterii de cumpărare, alimentând tot mai multe nemulțumiri la adresa lui Erdogan cu doi ani înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

În jur de patru milioane de refugiați sirieni care au fugit din țara lor după izbucnirea războiului civil au conviețuit în mare parte pașnic cu cetățenii turci de ani de zile.

Guvernul se confruntă însă acum cu un val tot mai mare de resentimente împotriva refugiaților din partea populației autohtone.

„Șapte cetățeni străini au fost reținuți ca parte a unei anchete legată de postări provocatoare de pe social media și vor fi procesați pentru deportare”, a anunțat miercuri seara autoritatea turcă responsabilă de migrație.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro