VIDEO Sudanul, aruncat în haos, în timp ce rivalii militari se luptă pentru putere. 56 de civili au murit în ultimele 24 de ore pe fondul luptelor
Armata Sudanului a lansat duminică lovituri aeriene asupra bazei unei forţe paramilitare rivale din apropierea capitalei, în încercarea de a-şi reafirma controlul asupra ţării, după ce a izbucnit o luptă pentru putere în care au murit 56 de civili şi zeci de luptători, transmite Reuters.
Lupta care a izbucnit sâmbătă între unităţile armatei loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan şi RSF, conduse de liderul adjunct, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, este prima de când ambele şi-au unit forţele pentru a-l înlătura pe preşedintele Omar Hassan al-Bashir, în 2019.
Coup attempt in Sudan, action of MiG-29 SE of the regular army against the coup plotters (rapid reaction force) in the city of Khartoum.
By the way, a few months ago, Sudan gave permission to the Russian Federation to build a base in the Red Sea. Is this the West’s answer? pic.twitter.com/KWUPDsIGdM— Spriter (@Spriter99880) April 15, 2023
La sfârşitul unei zile de lupte grele, armata a lovit o bază aparţinând Forţelor de sprijin rapid (RSF) paramilitare ale guvernului în oraşul Omdurman, care se învecinează cu capitala Khartoum, au declarat martorii oculari sâmbătă seara.
Atât armata, cât şi RSF au susţinut că deţin controlul asupra aeroportului Sudanului şi a altor instalaţii cheie din Khartoum, unde luptele au avut loc peste noapte.
Civilii, victimele luptelor generalilor pentru putere
La primele ore ale zilei de duminică, locuitorii au raportat că au auzit focuri de armă şi explozii de la artileria grea, pe parcursul nopţii.
Sudanese militia waiting to shoot down Sudanese military’s fighter jets in Khartoum – 56 killed, including an Indian, nearly 600 injured. pic.twitter.com/L77ARjrISp
— Ashok Swain (@ashoswai) April 16, 2023
Televiziunea Al Arabiya a difuzat filmări care arată cum fum gros care se ridică peste unele districte din Khartoum.
„Suntem speriaţi, nu am dormit de 24 de ore din cauza zgomotului şi a tremurului din casă. Ne îngrijorează că rămânem fără apă, mâncare şi medicamente pentru tatăl meu diabetic. Există atât de multe informaţii false şi toată lumea minte. Nu ştim când se va termina, cum se va termina „, a declarat Huda, o tânără din Khartoum.
Tagreed Abdin, o arhitectă care locuieşte în Khartoum, a spus că s-a întrerupt curentul şi că oamenii încearcă să economisească bateriile telefonului.
”Putem auzi lovituri aeriene, bombardamente şi focuri de armă”, a spus ea.
Sindicatele medicilor au spus că este dificil pentru medici şi bolnavi să ajungă la şi de la spitale şi au cerut armatei şi RSF să asigure trecerea în siguranţă.
Videoclipurile din reţelele de socializare au arătat avioane militare zburând jos deasupra oraşului, cel puţin unul părând să tragă o rachetă.
Armata şi gruparea RSF, despre care experţii spun că are 100.000 de membri, au concurat pentru putere în timp ce facţiunile politice negociază formarea unui guvern de tranziţie după o lovitură de stat militară din 2021.
Luptele au urmat tensiunilor crescânde legate de integrarea RSF în armată. Dezacordul asupra calendarului pentru aceasta a întârziat semnarea unui acord susţinut internaţional cu partidele politice privind tranziţia la democraţie.
Ciocnirile au coincis cu luna sfântă musulmană a Ramadanului, când locuitorii postesc din zori până la apus.
O confruntare prelungită ar putea arunca Sudanul într-un conflict larg, în timp ce se luptă cu problemele economice şi violenţele tribale, deraiând eforturile de a se îndrepta către alegeri.
Armata spune că „victoria este aproape”
Armata a spus într-o declaraţie de duminică că ”ora victoriei este aproape”.
”Ne rugăm pentru milă pentru vieţile nevinovate luate de această aventură nesăbuită a miliţiei rebele RSF… Vom avea veşti bune pentru poporul nostru răbdător şi mândru în curând, dacă Dumnezeu vrea”, se arată în comunicat.
Comitetul Central al Medicilor sudanezi a raportat că cel puţin 56 de civili au fost ucişi şi 595 de persoane, inclusiv combatanţi, au fost rănite de la izbucnirea luptei.
Aproximativ jumătate dintre civilii care au fost ucişi au murit în provinciile din afara Khartoum, se arată în comunicat.
Zeci de militari au fost, de asemenea, ucişi, a spus comitetul medicilor, fără a furniza un număr anume din cauza lipsei de informaţii de primă mână de la spitalele în care au duse acele victime.
Sâmbătă dimineaţa, RSF a susţinut că a confiscat palatul prezidenţial, reşedinţa şefului armatei, postul de televiziune de stat şi aeroporturile din Khartoum, oraşul nordic Merowe, El Fasher şi statul Darfur de Vest.
Armata a respins aceste afirmaţii. Sâmbătă târziu, forţele aeriene sudaneze le-au spus oamenilor să rămână în casă în timp ce efectuează ceea ce a numit un sondaj aerian al activităţii RSF, iar guvernul a ordonat întreprinderilor, şcolilor, băncilor şi birourilor guvernamentale să închidă duminică.
Puterile internaţionale – Statele Unite, China, Rusia, Egipt, Arabia Saudită, Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Uniunea Africană – au făcut apel la încetarea imediată a ostilităţilor.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că s-a consultat cu miniştrii de Externe ai Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite şi că au convenit că este esenţial ca părţile implicate din Sudan să pună capăt ostilităţilor imediat, fără nicio condiţie prealabilă.
După un apel telefonic, miniştrii de Externe din Arabia Saudită, SUA şi Emiratele Arabe Unite au cerut revenirea la acordul-cadru privind tranziţia la democraţie, a informat agenţia de presă de stat saudită.
Forţele armate au spus că nu vor negocia cu RSF decât dacă gruparea se va dizolva. Armata le-a spus soldaţilor detaşaţi la RSF să se prezinte la unităţile armatei din apropiere, ceea ce ar putea epuiza rangurile RSF dacă se supun.
Liderul RSF Hemedti l-a numit pe şeful militar Burhan ”criminal” şi ”mincinos”. (News.ro).