Sari direct la conținut

„Nimic îngrozitor”: Cum încearcă Kremlinul să bagatelizeze eșecul misiunii lunare rusești

HotNews.ro
Vladimir Putin in vizita la o fabrica de rachete ce deserveste Roscosmos, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images
Vladimir Putin in vizita la o fabrica de rachete ce deserveste Roscosmos, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

Kremlinul a încercat marți să bagatelizeze eșecul primei misiuni a Rusiei către Lună după aproape o jumătate de secol, afirmând că prăbușirea sondei pe suprafața lunară „nu este nimic îngrozitor” și că lucrul important este ca programul de explorare spațială al Rusiei să continue, relatează Reuters.

„Acesta nu este un motiv să disperăm, nici să ne smulgem părul. Acesta este un alt motiv să analizăm cauzele (eșecului) și să le eliminăm data viitoare”, le-a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, jurnaliștilor ruși.

Luna-25, prima misiune a Rusiei după 47 de ani care a avut drept destinație Luna, s-a prăbușit pe suprafața satelitului natural al Pământului în timp ce era dirijată pentru a se pregăti pentru aselenizare.

„Sistemul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe în urma coliziunii cu suprafaţa Lunii”, a anunţat Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, într-un comunicat remis în dimineața zilei respective.

Eșecul a fost văzut drept o lovitură majoră dată ambițiilor spațiale ale Rusiei, dar și una pentru imaginea Moscovei în condițiile în care India a reușit să aselenizeze doar câteva zile mai târziu, devenind astfel a patra putere mondială care ajunge pe Lună, după Statele Unite, Uniunea Sovietică și China.

„Lucrul principal este să nu ne oprim. Planurile noastre sunt chiar ambițioase și ele vor fi implementate mai departe”, a mai spus marți Dmitri Peskov.

Rusia spune că va construi o stație spațială proprie

Moscova și-a relansat ambițiile spațiale după declanșarea războiului din Ucraina într-o mutare pe care unii analiști o văd ca fiind una mai degrabă în scopuri propagandistice.

Roscosmos intenționează inclusiv să construiască o stație orbitală rusă care să intre în funcțiune după retragerea Stației Spațiale Internaționale, însă experții sunt circumspecți cu privire la aceste planuri, mai ales după implementarea unor ample sancțiuni de către Occident și statele partenere în privința exporturilor de componente electrnice către Rusia.

Cu toate acestea, Roscosmos a invitat în luna iulie partenerii Moscovei din organizația BRICS – Brazilia, India, China și Africa de Sud – să construiască un modul pentru stația spațială pe care spune că o va construi.

„Mi-ar plăcea să invit partenerii BRICS să (…) creeze un modul complet care, făcând parte din ROS, ar permite țărilor BRICS să folosească posibilitățile oferite de orbita joasă a pământului pentru a-și implementa programele spațiale naționale”, a declarat Yuri Borisov, directorul general al Roscosmos, pe 24 iulie.

Presa de stat rusă transmitea la momentul respectiv că „se presupune” că primul modul al Stației Orbitale Rusești (ROS) va fi lansat în 2027, lucrările de construcție urmând să fie finalizate până în 2032.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro