Sari direct la conținut

Argentina: Milei a depus jurământul ca președinte și a anunțat măsuri dure: "Nu sunt bani" / Primul decret semnat a fost cel de reducere a numărului ministerelor de la 19 la 9

HotNews.ro
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

Javier Milei a depus jurământul pe Constituția Republicii în fața Camerelor reunite pentru funcția de președinte al țării. Dar odată ajuns pe treptele Congresului, noul președinte a promis „o terapie de șoc”, pentru a evita prăbușirea țării. „Nu există alternativă la ajustare pentru că nu sunt bani”, a afirmat clar în fața miilor de oameni care îl așteptau încă de dimineață, scrie Rainews, citat de Rador Radio România

A renunțat la geaca de piele, și-a tuns perciunii, dar protocolul a fost încălcat. Niciodată până acum nu a existat un discurs în stradă. Milei le-a vorbit celor care l-au votat și a spus cuvinte amare, care în urechile experților sună ca o lungă „stagflație”.

Prețurile au luat-o razna deja de o săptămână, în supermarketuri sunt cozi lungi la casele de marcat, carnea – care până zilele trecute costa 3 euro kilogramul – acum costă deja 6 euro. Chiar și prețul benzinei a crescut cu 30%. Ce va face dolarul? Vom afla cu exactitate abia azi.

Dar noul președinte Milei zâmbește când, braț la braț cu sora sa Karina, pleacă la ora 11:00 de la Hotel Libertador, unde a locuit până ieri. Acum îl așteaptă reședința prezidențială, Quinta de Olivos, unde deja se fac aranjamente pentru a-i găzdui pe cei patru câini din rasa Mastiff englez, născuți dintr-o clonă a adoratului său Conan.

Când va intra, Alberto Fernandez, care printr-un ultim decret a reglementat detaliile privind escorta care îi va fi repartizată pe viață în străinătate, probabil că se va urca deja în avionul care îl va duce în Brazilia la prietenul Lula, care a refuzat invitația primită de la Casa Rosada. În locul său au fost fostul președinte Jair Bolsonaro, premierul ungar Viktor Orbán și liderul grupului de extremă dreapta spaniolă Vox, Santiago Abascal.

„Argentina este din punct de vedere istoric o națiune prietenă a Italiei, unde locuiește cea mai mare comunitate a compatrioților noștri din străinătate, cu care intenționăm să ne consolidăm relațiile bilaterale”, a spus premierul italian Giorgia Meloni, urându-i mult succes. Printre ceilalți șefi de stat și de guvern prezenți au fost regele Spaniei Felipe al VI-lea și vecinii Argentinei: uruguayanul Pou, chilianul Boric și paraguayanul Peña. O îmbrățișare caldă a fost schimbată cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a venit până aici pentru a-i aduce un omagiu și pentru a-și asigura sprijinul împotriva Rusiei. Păcat că Trump nu a mers la Buenos Aires, așa cum s-a anunțat. Cu siguranță Moscova și Beijingul și-au făcut simțită apropierea în trecut și este o „îmbrățișare” de care nu este ușor să se elibereze.

Opoziţia numeroasă din Parlament părea puțin nervoasă. Atât de numeroasă încât sprijinul dreptei moderate a fostului președinte Macri și a candidatului său, Patricia Bullrich, nu va fi suficient în cazul nefericit în care se va solicita suspendarea din funcție. Însă, în momentul de față șefa peroniștilor Cristina Kirchner, precum și președintele Senatului care trebuia să oficieze predarea ștafetei între era veche și nouă, s-au limitat la a ridica degetul mijlociu la cei care o contestau. O ieșire din scenă poate nu de bun gust, dar cu siguranță spectaculoasă.

În rest, în discursul său, Milei a acuzat guvernul aflat la final de mandat că „a distrus” viețile argentinienilor, târându-i în pragul „celei mai profunde crize din istoria noastră” și a promis că va întreprinde „calea reconstrucției”. Milei a declarat că va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului în următoarele zile pentru a prezenta un prim pachet de legi.

Primul decret pe care l-a semnat a fost cel care a adus numărul ministerelor la 9, față de precedentele 19. Mai mult, reducerea costurilor politicii fusese unul dintre punctele sale forte din campania electorală, împreună cu reducerea cheltuielilor publice și, prin urmare, sociale, privatizările și dolarizarea. A fost primul act după intrarea în Casa Rosada.

Impresionante sunt imaginile mulțimii, care a primit cu bucurie prima apariție la balcon a noului președinte Milei, care la 53 de ani și la doar doi ani de la înființarea partidului său „La libertad avanza” (Libertatea avansează), a reușit să ajungă până aici. „Furia sa anti-establishment” l-a dus duminică seara în fostul templu al claselor conducătoare, precum și al muzicii culte. La ora 22:00, un toast la Colon după o ceremonie religioasă. Și astăzi este o nouă zi pentru Argentina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro