Bulgaria a decis să amâne colectarea unei taxe de teamă că Ungaria se va opune intrării ei în Schengen
Bulgaria a decis să amâne colectarea noii taxe pe importurile şi tranzitul de gaze naturale din Rusia, pentru a nu periclita dorita aderare la spaţiul Schengen, în urma posibilelor obiecţii ale Ungariei, transmite DPA.
Conform unei noi legi, care a fost publicată în octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia.
Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam.
Taxa urmată să fie plătită de gigantul rus Gazprom.
Ungaria, ţară care depinde de gazele ruseşti care trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Serbia şi Macedonia de Nord şi-au exprimat şi ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.
Se teme că Ungaria se va opune intrării ei în Schengen
Bulgaria este foarte aproape de a intra în zona de liberă circulaţie Schengen şi nu vrea ca taxa să afecteze acest obiectiv, a declarat Boiko Borissov, liderul formaţiunii politice GERB, aflată la guvernare.
Premierul ungar Viktor Orban ar fi ameninţat că se va opune aderării Bulgariei la Schengen dacă Sofia nu renunţă la taxă.
Autorităţile bulgare au decis să aştepte un mecanism echivalent al UE privind taxarea gazelor ruseşti, a explicat Borissov.
Gazprom nu a anunţat dacă intenţionează să plătească taxa din Bulgaria, ceea ce pune sub semnul întrebării eficienţa măsurii.
Gazele rusești doar trec prin Bulgaria
Anul trecut, Rusia a încetat să mai livreze gaze naturale Bulgariei după ce ţara vecină a refuzat să plătească în ruble, aşa cum a cerut Moscova după debutul războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, Bulgaria rămâne o rută importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti în regiune. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.
Dacă înainte de războiul din Ucraina aproape toate gazele naturale consumate de Bulgaria veneau din Rusia, în prezent ţara vecină îşi asigură o treime din necesarul anual de gaze via un contract pe termen lung cu grupul SOCAR din Azerbaidjan.
De asemenea, Bulgaria primeşte gaze naturale lichefiate via terminalele din Grecia şi Turcia. La rândul său, Serbia lucrează şi ea la un acord cu SOCAR precum şi la un nou interconector de gaze cu Bulgaria.