Sari direct la conținut

Kovesi a demarat urmărirea penală a 23 de persoane pentru modernizarea căii ferate din Grecia unde s-a produs un accident feroviar cu 57 de morți

HotNews.ro
Accident feroviar în Grecia , Foto: Angelos Tsatsis / Xinhua News / Profimedia
Accident feroviar în Grecia , Foto: Angelos Tsatsis / Xinhua News / Profimedia

Biroul Procurorilor Europeni Delegați de la Atena a identificat răspunderi penale grave cu privire la celebrul contract 717 care a avut ca obiect modernizarea sistemului de semnalizare și de control al traficului de la distanță în rețeaua feroviară a Greciei, scrie To Vima, preluat de Rador Radio România.

Omisiunile din executarea acestui contract sunt legate de tragicul accident feroviar de la Tempi, din februarie 2023, care s-a soldat cu 57 de decese, în special persoane tinere, iar nerespectarea obligațiilor prevăzute a produs prejudicii statului grec și Uniunii Europene care depășesc 15 milioane de euro.

După efectuarea cercetării penale preliminare, finalizată în decurs de un an de către Parchetul European, s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva a 23 de persoane – dintre care 18 sunt funcționari publici – pentru o serie de fapte penale, cum ar fi fraudă, deturnare de fonduri, certificare falsă, cu scopul obținerii unor foloase necuvenite, instigare la fraudă și la certificare falsă.

Pe baza materialului probator și după audierea explicațiilor date de persoanele anchetate în calitate de suspect, a fost începută urmărirea penală împotriva:

  • 14 funcționari publici ai ERGOSE (compania responsabilă pentru lucrările de modernizare a căii ferate din Grecia n.trad.), pentru fraudă legată de subvenții. Doi dintre aceștia sunt acuzați și că au dat certificări false cu scopul obținerii de foloase necuvenite în beneficiul altor persoane;
  • 4 funcționari publici ai Autorității Elene de Administrare a Programului Operațional pentru Infrastructura de Transport, Mediu și Dezvoltare Durabilă pentru deturnare de fonduri;
  • 5 reprezentanți legali și angajați ai Consorțiului contractor al lucrărilor, ca autori morali ai fraudei cu subvenții și ai certificărilor false cu scopul obținerii de foloase necuvenite în beneficiul altor persoane.

Acuzațiile se referă la executarea Contractului de refacere a Sistemului de Semnalizare – Dirijare de la distanță a circulației pe tronsonul de cale ferată Atena – Salonic – Promachonas, care a fost semnat în 2014, cu termenul de finalizare anul 2016 – cunoscut sub denumirea de „Contractul 717”.

În 2019, a fost semnat un contract suplimentar pentru același proiect, care modifica obiectul fizic inițial al Contractului 717. Contractul suplimentar prevedea construirea unui sistem de semnalizare complet nou cu noi unități de telemetrie pentru a permite comunicarea și transmisia de date între gările de cale ferată, precum şi de la gări la centrele de control.

Ambele contracte au fost cofinanțate de la Fondul de Coeziune al UE, în cadrul programului „Modernizarea Semnalizării – Controlului de la distanță și instalarea Sistemului European de Control al Trenurilor (ETCS)”, contribuția UE ridicându-se la 85%.

Executarea deficitară a contractului, prejudicii aduse intereselor UE și ale statului grec

Probele strânse conduc la concluzia unei executări deficitare a contractului, potrivit organelor de urmărire penală. Potrivit anchetei penale, au fost acordate în total șapte prelungiri ilegale ale contractului inițial, pe baza unor hotărâri ale Consiliului de Administrație al ERGOSE. Din acest motiv, după mai bine de nouă ani de la semnarea Contractului 717, lucrările încă nu erau finalizate.

Pe baza datelor din anchetă, autoritățile competente presupun că angajații Autorității Administrative responsabile pentru gestionarea fondurilor au acționat cu încălcarea principiilor bunei gestiuni a acestor active.

Procurorii apreciază că în ciuda faptului că informațiile transmise de angajații ERGOSE erau în mod evident incorecte și deficitare, funcționarii publici ai Autorității Administrative au aprobat acordarea fondurilor respective, cauzând prejudicii intereselor financiare ale UE și ale statul grec în valoare de peste 15,6 milioane de euro.

Din acest motiv, Parchetul European a înaintat parchetului grec competent o copie a dosarului cauzei pentru a investiga dacă se întrunesc elementele constitutive ale faptei de încălcare a atribuțiilor de serviciu de către inspectorii-controlori ai Autorității Naționale de Transparență Elene din Grecia, care au fost desemnați de către autoritățile naționale de urmărire penală pentru a efectua un audit cu privire la executarea Contractului 717.

În acest caz, Parchetul European a decis să trimită dosarul autorităților elene competente, pentru a întreprinde acțiunile ce le revin, întrucât faptele care fac obiectul acestei noi anchete nu constituie o infracțiune care intră sub incidența EPPO.

Se reamintește că Parchetul European, în baza legii și a Constituției, a înaintat încă din vara trecută Parlamentului Greciei un dosar cu privire la persoane politice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro