Un steag american răsturnat, gestul care pune sub semnul întrebării imparțialitatea Curții Supreme
Un steag american arborat cu susul în jos, un simbol deturnat de Trump, fotografiat în 2021 la domiciliul unui judecător al Curții Supreme, relansează suspiciunile de părtinire în jurul instituției, într-un moment în care o țară divizată așteaptă o decizie privind imunitatea penală invocată de fostul președinte, potrivit AFP.
Vineri, mai mulți aleși democrați i-au cerut acestui judecător foarte conservator, Samuel Alito, să se recuzeze din orice dosar legat de alegerile din 2020 sau de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. În special dosarul privind imunitatea penală invocată de Donald Trump în cadrul procedurii federale inițiată împotriva sa pentru tentativele de a anula în mod ilegal rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.
În aprilie, cei nouă judecători de la Curtea Supremă au părut impenetrabili la argumentele în favoarea imunității penale absolute pentru un fost președinte, dar momentul și formularea deciziei lor ar putea compromite definitiv desfășurarea procesului lui Donald Trump înainte de alegerile din noiembrie.
New York Times a dezvăluit joi seară că în ianuarie 2021, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui democrat Joe Biden, un steag american răsturnat a fost arborat în fața casei lui Samuel Alito, în suburbia Washingtonului.
Inițial un semnal de alarmă în armată, acest gest a devenit un semn de protest politic, exprimând la vremea respectivă sprijinul pentru afirmațiile președintelui republican în exercițiu, care susținea că alegerile i-au fost „furate”.
Într-un răspuns trimis prin e-mail ziarului, Samuel Alito a declarat că „nu a avut nimic de-a face cu ridicarea steagului” la domiciliul său, referindu-se la o „scurtă” inițiativă a soției sale ca răspuns la un afișaj „jignitor” în grădina unui vecin.
Acest judecător în vârstă de 74 de ani, considerat unul dintre cei mai de dreapta membri ai Curții Supreme, este cunoscut mai ales pentru că a redactat în 2022 hotărârea răsunătoare pentru majoritatea conservatoare care a eliminat protecția federală a dreptului la avort.
Încredere scăzută
Influentul senator democrat Dick Durbin, șeful Comisiei juridice, a declarat că steagul răsturnat „creează o aparență de părtinire”.
„Curtea se află într-o criză etică pentru care este singura responsabilă, iar judecătorul Alito și colegii săi ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a recâștiga încrederea publicului”, a spus el într-o declarație.
„Acest tip de comportament scufundă Curtea Supremă”, și-a exprimat îngrijorarea și un alt senator democrat, Richard Blumenthal, la MSNBC.
„Credibilitatea Curții se prăbușește”, a deplâns el, cerându-i președintelui Curții, John Roberts, să îi oblige pe judecătorul Alito și pe colegul său Clarence Thomas să se recuze din cazurile care îl implică pe Donald Trump.
Clarence Thomas, în vârstă de 75 de ani, a ignorat până acum apelurile de a se recuza din cauza implicării soției sale în campania de contestare a rezultatelor ultimelor alegeri prezidențiale.
„Președintele consideră că drapelul american este sacru”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, adăugând că este de competența Curții să stabilească dacă judecătorul Alito ar trebui să se recuzeze.
Popularitatea și încrederea în această instituție crucială a democrației americane s-au prăbușit, în special din cauza răsturnării de către majoritatea conservatoare a pilonilor societății liberale americane din anii 1960-1970, cu privire la avort în iunie 2022.
Un sondaj publicat în februarie de Marquette Law School a arătat că 40% aprobă acțiunea Curții, față de 60% care o dezaprobă. De la minimul istoric de 38% în iulie 2022, opiniile favorabile nu au mai depășit niciodată 47%, în timp ce acestea erau majoritare până în martie 2022, potrivit acestui studiu.
Judecătorii Thomas și Alito au fost, de asemenea, denigrați pentru că au acceptat foloase de la miliardarii republicani, inclusiv sub formă de călătorii și vacanțe.
În cadrul unei conferințe susținute săptămâna trecută în Alabama (sud), Clarence Thomas s-a revoltat împotriva „ticăloșiei” și a „minciunilor” la care, potrivit lui, familia sa a fost supusă.
Sub presiune, Curtea Supremă a adoptat în noiembrie un cod de conduită, fără a-i reduce la tăcere pe cei care îl critică, din cauza absenței oricărui mecanism de sancționare sau de aplicare.