Sari direct la conținut

VIDEO Funeraliile preşedintelui Ebrahim Raisi au început. Nu toți iranienii plâng după „Măcelarul din Teheran”

HotNews.ro
Mii de iranieni participă la Tabriz la funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Mii de iranieni participă la Tabriz la funeraliile președintelui iranian Ebrahim Raisi, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Mii de iranieni participă marți pe străzile din Tabriz la procesiunea funerară a președintelui Ebrahim Raisi, care a murit duminică în accidentul de elicopter produs în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, relatează AFP.

Patru oficiali, printre care președintele și ministrul de externe din Iran, șeful echipei de securitate al președintelui, un militar și trei membri ai echipajului și-au pierdut viața după ce un elicopter s-a prăbușit duminică în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit agenției semi-oficiale iraniene Tasnim.

Fluturând steaguri iraniene și portrete ale președintelui, participanții la funeralii au pornit marți, la ora locală 9, dintr-o piață centrală din orașul Tabriz (nord-vest), unde Raisi se îndrepta când elicopterul său s-a prăbușit duminică.

Vicepreședintele pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri, a explicat într-un interviu acordat IRINN că trupul lui Raisi va fi apoi mutat în orașul Qom, unde o altă procesiune este planificată la ora locală 16:30.

Trupurile vor fi apoi duse în Teheran, spune Mansouri, adăugând că o ceremonie funerară va avea loc acolo miercuri, iar liderul suprem Khamenei va conduce rugăciunile pentru Raisi.

Potrivit lui Mansouri, trupul lui Raisi va fi apoi transferat joi dimineața la Birjand, capitala provinciei Khorasan, unde președintele a fost recent reales ca reprezentant în Adunarea Experților, organism de supraveghere a conducerii.

Raisi, înmormântat în orașul natal

Ceremonia de înmormântare a lui Raisi va avea loc joi seară în orașul său natal Mashhad din nord-estul țării, în sanctuarul celui de-al optulea imam șiitic Reza.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a decretat cinci zile de doliu național pentru moartea președintelui Ebrahim Raisi.

Șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, Mohammad Bagheri, a ordonat o anchetă privind cauza prăbușirii elicopterului în care și-au pierdut viața președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, a anunțat agenția de presă Tasnim.

O delegație de rang înalt, care va include experți tehnici și care va fi condusă de un comandant militar, se va deplasa la locul accidentului.

Raisi și „Comitetul morții”

Dar nu toți iranienii l-au susținut pe Raisi, un cleric dur care, în calitate de procuror adjunct la Teheran în anii 1980, a făcut parte dintr-un tribunal secret care a devenit cunoscut sub numele de „Comitetul morții”, notează BBC. Atunci și-a câștigat porecla de „Măcelarul din Teheran”.

Peste 5.000 de prizonieri politici au fost executați de acest comitet, iar rudele acestora au sperat că Raisi va răspundere într-o bună zi pentru faptele sale.

În timp ce mii de iranieni se roagă în piețe sau în moschee pentru Raisi și șeful diplomației, cele mai multe magazine au rămas deschise iar autoritățile nu au încercat să întrerupă viața cotidiană, transmite Reuters.

„Chiar și cu moartea lui Raisi, acest regim nu se va schimba”

La un an după ce guvernul de linie dură al lui Raisi a luat măsuri violente pentru a pune capăt celor mai mari demonstrații anti-sistem de la revoluția din 1979 încoace, opozanții au postat pe internet chiar și înregistrări video cu oameni care distribuie dulciuri pentru a sărbători moartea președintelui.

Laila, o studentă în vârstă de 21 de ani din Teheran, a declarat telefonic pentru Reuters că nu a fost întristată de moartea lui Raisi, „pentru că el a ordonat reprimarea femeilor pentru hijab”.

„Dar sunt tristă pentru că, chiar și cu moartea lui Raisi, acest regim nu se va schimba”, a spus ea.

Grupurile pentru drepturile omului susțin că sute de iranieni au murit în demonstrațiile din 2022-2023, declanșate de moartea în arest a unei tinere iraniene kurde, Mahsa Amini, arestate de Poliţia Moravurilor pentru că a încălcat codurile vestimentare stricte din țară.

Tânăra a devenit simbolul rezistenței împotriva republicii islamice.

Unii iranieni sărbătoreau mortea lui Raisi

După moartea lui Raisi, pe rețelele de socializare persane, au existat multe glume și comentarii sarcastice, precum și fotografii ale protestatarilor care au fost uciși sau mutilați în urmă cu doi ani, notează BBC.

Au existat, de asemenea, videoclipuri care arătau focuri de artificii în mai multe locuri din capitala Iranului, Teheran.

„Atmosfera este atât de veselă aici, încât regimul ar putea să ia în considerare anunțarea a trei zile de stare de asediu militar în loc de trei zile de doliu”, a scris cineva pe platforma X (fosta Twitter), potrivit BBC, în timp ce alții condamnau celebrarea morții președintelui iranian.

Gestionarea de către autorități a unei serii de crize politice, sociale și economice a adâncit prăpastia dintre conducătorii clerici și societate.

Susținătorii establishmentului clerical au vorbit cu admirație despre Raisi, un fost jurist de linie dură în vârstă de 63 de ani, ales în 2021 în urma unui vot strict controlat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro