Sari direct la conținut

China spune că serviciul MI6 britanic a recrutat angajați ai agențiilor guvernamentale centrale

HotNews.ro
Spionaj, spioni, Foto: suedhang / ImageSource / Profimedia
Spionaj, spioni, Foto: suedhang / ImageSource / Profimedia

China susține că Serviciul Secret de Informații britanic MI6 a recrutat doi membri ai personalului unor organe centrale ale statului chinez, potrivit unui anunț făcut luni dimineața de Ministerul Securității de Stat.

Ministerul chinez a declarat că a deschis o anchetă împotriva celor doi spioni care formează un cuplu, potrivit Reuters.

China și Marea Britanie au schimbat luni de zile acuzații de spionaj. În ianuarie, China a dezvăluit un caz de spionaj în care spunea că MI6 a folosit un străin în China pentru a colecta secrete și informații.

Marea Britanie a acuzat în aprilie două persoane de furnizarea de informații Chinei, iar luna trecută a acuzat alte trei persoane de același lucru.

În declarația sa, ministerul chinez a spus că spionul – cu numele de familie Wang – a studiat în Marea Britanie în 2015 în cadrul unui „program de schimb China-Marea Britanie” și a fost invitat la cine și deplasări turistice organizate pe ascuns de MI6 în acea perioadă.

Chinezii mai spun că Wang era lacom după bani și că a fost atras într-o afacere de consultanță unde lucra cu jumătate de normă, dar având cu o remunerație ridicată, înainte ca personalul MI6 să-l abordeze. Lui i s-au promis recompense financiare mari precum și securitate personală. El a fost de acord.

După antrenamentul de spionaj, MI6 i-ar comandat lui Wang să se întoarcă în China pentru a colecta informații importante legate de guvernul chinez.

Ministerul a spus că MI6 l-a convins și pe Wang să-și aducă în acest mecanism și soția, care lucra la o „unitate guvernamentală”, pentru dublul recompensei financiare. Soția, supranumită Zhou, ar fi acceptat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro