Sari direct la conținut

Antony Blinken acuză Hamas că a făcut solicitări irealizabile în răspunsul oferit la planul de armistițiu

HotNews.ro
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia
Antony Blinken și Benjamin Netanyahu , Foto: Haim Zach/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că gruparea palestiniană Hamas a propus „numeroase modificări” în răspunsul oferit la propunerea de armistițiu, iar dacă unele sunt realizabile, alte nu sunt, potrivit unei declarații făcute la Doha, relatează Reuters.

Oficialul american a afirmat că propunerile Hamas merg mai departe decât a acceptat gruparea în discuțiile precedente privind armistițiul și eliberarea unor ostatici ținuți în Gaza.

Blinken s-a deplasat miercuri la Doha pentru a continua eforturile pentru obținerea unui armistițiu în Gaza și pentru eliberarea ostaticilor care în prezent sunt blocate după ultimele propuneri din răspunsul Hamas. El a precizat că a stat până târziu în noapte pentru a studia textul oferit de Hamas mediatorilor Qatar și Egipt.

Întrebat de angajamentul Israelului și Hamasului pentru actuala propunere, Blinken a precizat că ambele tabere trebuie presate să ajungă la un acord, dar ambele au fost contraproductive.

Premierul și ministrul de externe din Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a spus că există un apel clar și ferm pentru a opri războiul din Gaza, iar propunerea actuală de armistițiu este cea mai bună metodă de a limita diferențele dintre Hamas și Israel.

„Suntem martorii unei schimbări în conflict în ultima perioadă și este un apel clar și ferm pentru a încheia războiul”, a declarat oficialul din Qatar în timpul conferinței comune.

Marți, Antony Blinken a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat angajamentul față de propunerea de încetare a focului și că numai Hamas a stat în calea progresului.

Cu toate acestea, premierul israelian Netanyahu nu a aprobat încă public planul, despre care președintele american Joe Biden a spus că a fost oferit de Israel când l-a prezentat acum 12 zile.

Într-o scurtă declarație emisă de Hamas marți seara, gruparea a confirmat că a dat un răspuns oficial la cel mai recent plan de încetare a focului, care a obținut un sprijin internațional larg și a fost aprobat luni de Consiliul de Securitate al ONU.

Gruparea a reiterat cererea pentru ceea ce Hamas a numit „oprirea completă a agresiunii în curs împotriva Gaza” și retragerea completă a forțelor israeliene de pe teritoriul palestinian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro