Sari direct la conținut

Oficialii TikTok au o primă reacție după ce lideri PSD și PNL au vorbit despre o „reglementare” a aplicației. „Îngrijorările trebuie să se bazeze pe fapte și date”

HotNews.ro
Logo TikTok, Foto: Mikhail Primakov, Dreamstime.com
Logo TikTok, Foto: Mikhail Primakov, Dreamstime.com

​Oficialii TikTok au lăsat de înțeles că nu se tem de o eventuală reglementare sau de o interdicție în România și spun că orice decizie ar trebui „să se bazeze pe fapte, nu pe zvonuri”. TikTok a anunțat în premieră și câți oameni moderează conținutul postat de români pe rețea. De ce directorii TikTok spun că rețeaua NU ar trebui descrisă ca fiind „chineză”?

TikTok: Preferăm să ne bazăm pe fapte, în loc de zvonuri și speculații politice

TikTok se află în centrul controverselor în mai multe țări din lume: unele au interzis-o total, iar în alte regiuni și țări aplicația a fost eliminată de pe telefoanele funcționarilor din diversele instituții. Sunt și în România discuții pentru o „reglementare” a aplicației, fiind invocate motive legate de răspândirea propagandei politice.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a spus că că tinerii cad „pradă propagandei și manipulării agresive și perverse” care este dusă prin intermediul TikTok. Rareș Bogdan vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, dar insistă că nu este de acord cu închiderea platformei. Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD, a declarat că TikTok va fi reglementat în perioada următoare, pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume. „Singurul lucru pe care poți să îl faci TikTok dacă nu se ține de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a mai spus Romașcanu.

„Suntem o companie transparentă, răspundem la întrebări, însă îngrijorările trebuie să se bazeze pe fapte și date, nu pe zvonuri și pe neînțelegeri”, spune Jakub Olek, director pentru politici publice și relații guvernamentale la TikTok Europa Centrală și de Est.

Oficiali ai companiei au fost prezenți la București pentru a anunța progresul unui proiect denumit Clover (investiții de 12 miliarde dolari), prin care aplicația încearcă să-i convingă pe europeni că datele nu ajung în mâna chinezilor.

TikTok, care în România are peste 7 milioane de utilizatori, a furnizat pentru prima oară date despre numărul de moderatori de „content” care se ocupă de conținutul postat de români, totalul fiind de 167 de persoane, cu potențial de creștere. Cei de la TikTok susțin că principalul concurent (n. a. Facebook) ar avea 35 de moderatori pentru România.

Reprezentanții TikTok spun că, datorită măsurilor luate de companie în Europa, mai ales prin „proiectul Clover”, despre care puteți citi mai jos, acuzațiile aduse TikTok nu au bază. Dacă acuzațiile sunt bazate pe date concrete, cele mai pesimiste scenarii (cu interdicții sau reglementări dure n. a.) nu sunt posibile, spun cei de la companie.

„Preferăm să ne bazăm pe fapte, în loc de zvonuri și speculații politice”, spune Jakub Olek.

Politica, tinerii și TikTok

Presa din Europa a scris în ultimul timp despre partide europene de extremă dreapta care se folosesc de TikTok pentru a atrage în număr mare voturile tinerilor, care altfel nu ar fi interesați să meargă la vot.

I-am întrebat pe oficialii TikTok ce măsuri poate lua compania.

„Pe TikTok există libertate de exprimare, nu trebuie să uităm asta. Poți pune pe TikTok mesaje de genul , însă nu puteți plăti pentru a construi o campanie, iar campaniile electorale și publicitatea politică nu sunt permise pe platforma noastră, ceea ce este diferit față de alte platforme unde poți plăti și îți poți face campanie. Este o diferență esențială”, explică directorul pentru politici publice și relații guvernamentale de la TikTok Europa Centrală.

Așadar, TikTok poate fi folosit în campaniile electorale, însă nu pentru a construi și derula campanii structurate.

Au fost exprimate și îngrijorări legate de propaganda de multe tipuri care se răspândește rapid pe rețea.

„Propaganda nu-și are locul pe TikTok și eliminăm orice comportament care încalcă regulile și care este periculos”, spun oficialii companiei, care însă admit că mai sunt multe de făcut. Datele prezentate de TikTok indică faptul că 96% din conținutul care încalcă regulile este eliminat imediat, astfel încât să nu apuce niciun utilizator să îl vadă.

Aici trebuie spus că, dat fiind că se postează mult conținut pe TikTok, este imposibil să nu rămână multe clipuri cu înjurături, cu nuditate, cu mesaje xenofobe sau care incită la ură. Soft-urile de AI nu au cum să fie perfecte și este important ca userii care văd mesaje care-i înfurie să le dea „report”.

„Nu există TikTok în China și nici vreo legătură între TikTok și guvernul chinez”

TikTok este criticată de mulți pentru legăturile sale cu China, teama fiind aici în legătură cu spionajul chinez și datele sensibile care pot ajunge la statul chinez. Cei de la TikTok neagă astfel de lucruri.

Ce spun ei despre acționariatul rețelei?

Grupul ByteDance, din care face parte TikTok, este deținut în proporție de 60% de către investitori internaționali, printre care și unii din SUA. Restul de 40% din acțiuni sunt deținute în proporție de câte 20% de către unul dintre fondatorii chinezi (care de peste zece ani locuiește în Singapore) și de cei 150.000 de angajați.

Sediul fiscal al ByteDance este în insulele Cayman și cele mai mari sedii „fizice” sunt în Malaezia, Singapore și SUA. Pentru zona noastră există un birou la Varșovia, cu peste 100 de oameni, de unde sunt coordonate 16 țări, Polonia și România fiind cele mai mari din regiune.

Chiar dacă rețeaua TikTok nu este prezentă în China, grupul ByteDance are acolo companii care își desfășoară activitatea în mai multe domenii.

„Când vă gândiți la ByteDance ar trebui să aveți în minte orice companie mare care deține companii mai mici, iar ByteDance deține și companii care au operațiuni în China și sunt înregistrate acolo. Tocmai de aceea există această concepție greșită cum că TikTok este o companie chineză. Însă NU este așa”

„TikTok nu este disponibilă în China, așa că nu trebuie să se supună unor obligații legale din partea statului chinez. Guvernul chinez nu ne-a cerut vreun fel de date și nici noi nu le-am furnizat date și nici nu am face-o, dacă ne-ar cere-o”, conchide Jakub Olek, care dă asigurări că datele europenilor nu ajung în China.

„TikTok este un fel de minge de fotbal geopolitică ce este pasată între SUA și China, dar dacă ne concentrăm pe adevăratele îngrijorări – cum ar fi cele legate de securitatea datelor, ce este stocat sau cum este procesat – TikTok a răspuns la tot într-un mod exemplar pentru industrie”, este de părere oficialul companiei.

Oficialii TikTok susțin că rețeaua colectează mai puține date decât cele mai importante rețele sociale concurente și dau ca exemplu faptul că TikTok nu colectează date despre poziționarea GPS a user-ului și nici despre ce taste apasă la computer sau la telefon.

Planul Clover – Cum vrea TikTok să-i convingă pe europeni că datele lor nu ajung la guvernul chinez

​TikTok anunța în martie 2023 că va deschide două noi centre de date, unul în Irlanda și altul în Norvegia, iar investițiile anuale anunțate sunt de 1,2 miliarde euro. TikTok este criticată pentru legăturile sale cu China, dar încearcă să convingă autoritățile UE că datele userilor sunt în deplină siguranță. Centrul din Irlanda funcționează din 2023.

În decembrie 2023, compania anunța că prima dintre cele trei clădiri ale centrului de date din Norvegia este operațională. Celelalte două clădiri ale centrului din Hamar urmează să fie predate în cea de-a doua jumătate a anului viitor, procesul de migrare a datelor utilizatorilor începând la finalul lui 2024. Odată cu finalizarea procesului, acesta va fi cel mai mare centru de date din Europa.

Odată finalizate, cele trei centre de date vor reprezenta locația implicită de stocare a datelor utilizatorilor TikTok europeni, cu o investiție anuală de 1,2 miliarde de euro, spune compania. Centrele ar trebui să fie complet funcționale la final de 2024.

Planul Clover este pe zece ani și investițiile totale promise sunt de 12 miliarde dolari.

Pentru o mai bună supraveghere și pentru verificări independente , TikTok a ales în septembrie 2023 un partener european terț pentru securitatea datelor: compania NCC Group. Acesta supraveghează și auditează comenzile și protecția datelor, monitorizează fluxurile de date, furnizează verificări independente și va raporta incidentele.

Sursa: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro