Sari direct la conținut

Orcile sunt un pericol! Navigatorii sunt sfătuiți să nu plece din port noaptea

HotNews.ro
Orci sau balene ucigase, Foto: Wikipedia
Orci sau balene ucigase, Foto: Wikipedia

Din vara lui 2020 s-au înmulțit rapoartele despre balene ucigașe care intervin asupra ambarcațiunilor în largul coastelor Spaniei și Portugaliei, deși motivele rămân un mister.

Orcile vin adesea în acele zone în lunile de vară, pentru a se hrăni cu ton care trăiește în bancuri în jurul strâmtorii Gibraltar. Deși sunt prădători de temut, ele atacă rareori oameni în sălbăticie.

Dar au fost raportate 236 de interacțiuni între orci și ambarcațiuni din 2020 până acum. Incidentele au mers de la simple apropieri de vase până la intervenții active asupra acestora.

Coordonatorul pentru Studii asupra Mamiferelor Marine (CEMMA), o organizație non-profit care activează în Galicia (în nordul Spaniei) a postat pe Facebook că s-au înregistrat atâtea interacțiuni, încât navigatorii n-ar trebui să se aventureze noaptea.

Înainte de 2020, atacurile erau extrem de rare. Dar acum au loc și în largul Portugaliei. Orcile au atacat și scufundat un iaht pe care se aflau cinci persoane. Centrul pentru Coordonarea Căutărilor și Salvărilor Marine a fost alertat despre incident în jurul miezului nopții. Pasagerii au fost apoi escortați de salvatori și au ajuns teferi la țărm la ora 2:43.

Alfredo Lopez de la Iberian Orca, o organizație dedicată protejării mamiferelor marine, a declarat că atacurile nu s-au înmulțit constant, dar „nici nu încetează”: „Sunt interacțiuni în care balenele ucigașe detectează un obiect străin și răspund la prezența acestuia, fără a fi agresive, dar atingându-l și manipulându-l. Așa definim interacțiunile.”

„Originea ar putea fi competiția [între ele] în viteză, joc și abilitate, dar [acest comportament] a devenit un obicei și o rutină.” Nu ar fi prima oară când orcile au demonstrat capacitate de învățare.

Oamenii de știință studiază animalele pe înregistrări video pentru a identifica specimene individuale: forma și culoarea din zona înotătoarei dorsale sunt specifice fiecărui exemplar, la fel ca amprentele digitale la oameni.

Trei adulți tineri au atacat anul trecut cârmele unor vase de agrement. Deși nu au existat probleme cu oamenii, ambarcațiunile au fost avariate și a trebuit să fie remorcate în porturi. Într-un caz, a fost atacată și o ambarcațiune de salvare.

Unul dintre masculii respectivi a fost identificat ca „atacator în serie”, având o cicatrice mare pe cap – probabil urmările unei răni provocate de o elice.

Surse: Newsweek, Spanish News Today

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro