Sari direct la conținut

Lăsați spațiile verzi din București în pace, nu transformați orașul într-un iad!

HotNews.ro
Defrișare fosta menajerie a Circului - 6, Foto: Hotnews
Defrișare fosta menajerie a Circului - 6, Foto: Hotnews

Deputații PSD au depus recent o serie de amendamente la Codul Urbanismului, care, dacă vor fi aprobate, vor permite intrarea în legalitatea a blocurilor construite ilegal, masacrarea spațiilor verzi proprietate privată, iar Sectoarele să poată aproba Planuri Urbanistice Zonale (cu excepția zonelor protejate și a monumentelor istorice). Codul Urbanismului se discută în procedură de urgență la Camera Deputaților, cameră decizională, și ar putea intra miercuri în plen dacă obține rapoarte favorabile de la comisiile de specialitate.

Ce ar însemna aprobarea aprobare proiectului de lege în această formă? Pe scurt, s-ar dezvlănțui iadul într-un oraș care și așa are mult prea puțin spațiu verde și este super poluat, efectele fiind resimțite de toți bucureștenii.

Despre trecerea PUZ-urilor la Sectoare

Este adevărat, primarul Nicușor Dan, în aproape 3 ani de când este la conducerea Primăriei Capitalei nu a propus nici un Plan Urbanistic Zonal spre aprobare Consiliului General și sunt zone unde ca să poți construi este nevoie să ai PUZ. Este o nedreptate față de acei oameni care se poate rezolva onest în instanță. Însă trecerea Planurilor Urbanistice Zonale la Sectoare nu este soluția.

Atunci când Primăriile de Sector au făcut Planuri Urbanistice Zonale, a fost o catastrofă, acestea propunând betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri între case. Un exemplu sunt Planurile Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2-6, aproape toate fiind anulate de instanță fiindcă au fost aprobate ilegal.

Un alt exemplu despre viziunea Sectoarelor de dezvoltare a orașului este ce s-a construit în zona Drumul Binelui din Sectorul 4 și zona din spatele Ikea Pallady din Sectorul 3, unde s-au dezvoltat blocuri în câmp, cu străzi subdimensionate, fără trotuare, fără spații verzi, fără școli și grădinițe. Aceasta nu este dezvoltare urbană, este ghetoizarea orașului.

Cum arată din satelit noile dezvoltări urbane din Sectorul 4 vs blocurile din cartierul Berceni, construit în perioada comunistă.

În afară de situațiile unde unde investitorii sunt obligați să facă PUZ, terenuri mai mari de 3.000 mp, foste zone industriale etc., în rest cine face PUZ vrea o derogare, să construiască în plus față de ce prevede regulamentul de construire al orașului, un cadou de la oraș. Deci este o minciună că nu pot construi nimic, ci doresc să construiască mult mai mult decât au voie.

Orașul are nevoie de o dezvoltare sănătoasă, iar Parlamentul prin legile pe care le dă și autoritatea locală, prin proiectele imobiliare aprobate, trebuie să crească calitatea vieții în oraș, nu să dea drumul la ghetoizare, la densificare fără rațiune.

Planul Urbanistic General va fi gata în maxim doi ani, după cum a anunțat Primăria Capitalei, și atunci vom ști ce se poate construi pe fiecare teren din acest oraș, iar Primăriile vor putea da direct autorizații.

Despre construirea spațiilor verzi proprietate privată

Bucureștiul are aproximativ 8 mp de spațiu verde/persoană, de trei ori mai puțin decât prevede legea, respectiv 26 mp/cap de locuitor, potrivit datelor comunicate de Garda Națională de Mediu.

Dacă ne uităm pe cadastrul verde, făcut de Primăria Capitalei în urmă cu peste 15 ani, aproximativ jumătate din arborii din București sunt pe proprietate privată, acesta fiind specificul orașului, București „orașul-grădină”: case cu grădini generoase, cu tei, castani, bolte de viță de vie și glicină. Dacă toată lumea care are casă cu grădină ar tăia copacii și ar construi blocuri în loc, rezultatul ar fi catastrofal, și din punct de vedere al mediului și din punct de vedere al traficului.

Bazele sportive ale fostelor fabrici, aflate pe malul lacurilor, au fost privatizate, iar noii proprietari, în majoritatea cazurilor, doresc să dezvolte proiecte imobiliare acolo, deși legea interzice acum asta.

În ultimii 2 ani, fiindcă tăierea arborilor fără aviz nu mai este infracțiune, a fost scoasă din Codul Silvic, Bucureștiul a pierdut zeci de hectare de spațiu verde. Proprietarii taie arborii fără aviz, ca să poată construi. Poliția locală vine la sesizările cetățenilor și dă amenzi, însă acestea sunt modice, 100 lei pentru persoane fizice, iar în 15 zile poate fi plătit jumătate din minim, respectiv 25 de lei/copac.

HotNews.ro a sesizat această problemă legislativă încă de acum 1 an, Parlamentul și Guvernul nu au făcut nimic, iar tăierile ilegale au continuat.

În ultimii 20 de ani, zeci de hectare din parcurile din București au fost retrocedate, la fel și spațiile verzi dintre blocuri – practic grădinile blocurilor.

Spații verzi retrocedate între blocurile din cartierul Floreasca

Strada IS Bach 22

Strada Mozart 49 A

Strada Ceaikovski nr. 1 B

Strada Garibaldi 28A

Strada Garibaldi 31 A

Strada Mozart nr. 51

Strada Rahmaninov 2 E și F

Blocuri deja construite pe spațiile verzi din Floreasca

În sezonul rece, Bucureștiul are probleme majore cu poluarea. Senzorii din rețelele independente de monitorizare a calității aerului măsoară depășirii instant de până la 20 de ori pentru PM-uri – poluarea cu praf. Uneori, depășiri substanțiale sunt măsurate și de stațiile din rețeaua oficială.

Poluarea excesivă din București afectează cel mai mult copiii, adulții având deja sistemul respirator format, a declarat medicul Mihai Craiu, într-un interviu acordat HotNews.ro. Micuții sunt afectați încă din viața uterină, iar cu cât expunerea este mai mare, cu atât crește riscul de naștere prematură și plămânii nu se dezvoltă așa cum trebuie. După naștere, expunerea la poluare scade volumul pulmonar, adică dezvoltarea normală a plămânilor, spune doctorul Craiu, și duce la apariția unor probleme cronice nazale – nas înfundat permanent, operații de polipi și amigdale și infecții repetate – de exemplu otite, astm.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecții acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

În aceste condiții, să dai drumul la construirea pe spațiile verzi proprietate privată înseamnă inconștiență și condamnarea propriilor cetățeni la boală și la moarte.

Acum legislația protejează spațiile verzi indiferent dacă sunt proprietate publică sau privată, dacă sunt amenajate sau neamenajate, fiindcă spațiile verzi își fac treaba și reduc poluarea din acest oraș indiferent unde sunt și indiferent dacă iarba este tunsă sau nu.

În plus, se tot vorbește despre faptul că proprietarii de spații verzi sunt nedreptățiți că nu li se permite să construiască acolo, dar în momentul în care au cerut terenul au optat pentru restituirea în natură deși era clar că acolo este spațiu verde sau parc. Majoritatea au vândut drepturile litigioase, iar cei care au cumpărat au făcut-o cu scopul clar de a construi în zone unde terenul este foarte scump – vezi grădinile dintre blocurile din Floreasca – pe bucăți din parcuri, unde apropierea parcului rămas crește exponențial prețul apartamentelor, sau pe malul lacurilor.

Dar Bucureștiul ar pierde peste noapte sute de hectare de spațiu verde dacă toți cei care au în proprietate spații verzi s-ar apuca să construiască.

Și în străinătate sunt persoane care au în proprietate parcuri, însă nimănui nu îi trece prin minte să construiască acolo și să taie copacii. Și în România, proprietarii de pădure nu au voie să taie pădurea după bunul plac și să construiască blocuri.

Despre intrarea în legalitate a blocurilor construite ilegal

Până acum, legislația permitea intrarea în legalitate doar pentru construcțiile construite ilegal care respectau regulamentul de urbanism. Pentru cine construia în plus față de ce prevede regulamentul, acest lucru nu era permis.

Dacă acest amendament va trece, practic legiuitorul încurajează investitorii imobiliari să construiască ilegal dacă doresc să construiască în plus față de ce prevede regulamentul de urbanism, că apoi intră în legalitate. În plus, aceasta ar putea fi calea pentru blocurile a căror autorizație a fost anulată de instanță și trebuie demolate – de exemplu Cathedral Plaza, blocurile construite în parcul Tineretului. Aceasta ar fi o bătaie de joc la adresa cetățenilor cinstiți din această țară și a celor care au luptat ani de zile în instanță ca să obțină demolarea construcțiilor aprobate ilegal.

Domnule Klaus Iohannis, domnule Marcel Ciolacu, domnilor parlamentari PSD și PNL, trăim cu toții în acest oraș, copiii noștri cresc aici, nu permiteți dezlănțuirea iadului! Nu ascultați doar vocea celor câtorva dezvoltatori imobiliari, ascultați și cetățenii care cer păstrarea spațiilor verzi și care au dreptul la un mediu sănătos. Și dacă nu sunteți convinși, dați o fugă în spitalele de pediatrie pentru a vă uita în ochii plini de suferință ai copiilor care au mânuțele vinete de la perfuziile primite din cauza bolilor asociate cu mediul poluat în care trăiesc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro