Sari direct la conținut

Destructurarea campaniei de PR negru cu țintă NuScale

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru, Foto: arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru, Foto: arhiva personala

Contextul este că de-a lungul timpului companiile americane care investesc șau care au vrut să investească în România au avut parte de campanii de defăimare și dezinformare. Industria energetică românească are importanță regională și este supusă unui război hibrid în care dezinformarea este prezentă. Chevron, Exxon, Shell, Franklin Templeton și mai nou NuScale au fost atacate în presa românească și nu numai. (Explicații în articolul de aici)

Știrea brută este: NuScale, compania care va face la Doicești centrală nucleară dotată cu SMR-uri (reactoare nucleare mici), va comanda componente în valoare de 1,5 miliarde dolari la compania Doosan Enerbility.

Informații puse cap la cap

Speculațiile presei spun că acestă comandă, reprezintă prima parte a unui contract mult mai mare dată de compania Standard Power. Conform siteului NuScale, a fost semnat acum un an, un contract prin care Standard Power va cumpăra 24 reactoare mici care vor alimenta două data-center. Acestea vor fi date în funcțiune până în 2029, vor fi amplasate în Ohio și Pennsylvania și vor avea capacitatea de 1848 MW.

Compania listată la NYSE cu simbolul SMR tace mâlc, dar Korea Economic Daily scrie că unul din investitorii și furnizorii NuScale din Coreea de Sud, adică „Doosan Enerbility va furniza reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru un proiect de construcție SMR de 37 de miliarde de dolari SUA al Nuscale Power”

Știrea a apărut acum câteva zile. Coreenii sunt singurii care vorbesc despre o comandă mare de la NuScale și acțiunile NuScale (SMR) au crescut mult în ultima săptămână.

Presa americană speculează că această creștere la bursa din New York se datorează de fapt programului de decarbonizare a Președintelui Joe Biden.

Dar BussinesKorea.com întărește informația precum Doosan Enerbility va furniza de 37 de miliarde de dolari reactoare, tuburi generatoare de abur și alte componente principale pentru reactoarele NuScale. De asemenea se amintește că înca din 2019, când NuScale era un start-up, coreenii au investit peste 110 milioane de dolari în compania americană tocmai pentru a-și asigura accesul la o piață cu potențial mare de creștere, cea a SMR-urilor, a tehnologiei și a fabricării de componente. Ulterior investiția a crescut cu încă 1,5 miliarde de dolari.

Doosan Enerbility nu este o companie oarecare! Este lider mondial în domeniul energiei nucleare și a echipamentelor pentru centrale nucleare. Se ocupă și cu energia regenerabilă dar și cu energia din combustibili fosili. Bineînțeles că este o companie de bursă, ceea ce înseamnă încredere și transparență.

Făcând o analiză scurtă, observăm că cele două companii au avut creșteri asemănătoare pe bursele la care sunt listate: NYSE și KRX. Nu suntem singurii care am observat similitudinea.

Acum înțelegem de ce în aproape toate discuțiile (din România) despre SMR-urile NuScale apărea și Corea de Sud. Știm că autoritățile nu comunică corespunzător, dar putem descifra și mai bine vizita Președintelui Klaus Iohannis în Coreea de acum o lună. Din presa de specialitate aflăm că delegația română a fost în Changwon, unde se află unitățile de producție de SMR-uri ale companiei Doosan.

Sa destructurăm dezinformarea

În original, știrile defăimătoare despre NuScale pleacă din site-ul Iceberg Research, care este lipsit de orice informație despre companie. Chiar vă rog să accesați siteul și să vedeți cum se prezintă compania. Interesant este de aflat care sunt resorturile și mecanismele prin care știrile difuzate de acest site incolor și inodor sunt preluate de „Financial Times, Wall Street Journal, Reuters, Quartz, South China Morning Post, Business Times etc”

La o analiză simplă compania pare una care realizează PR negru. Este legal înregistrată în Marea Britanie, administrată de o doamnă care are două companii la aceeași adresă, dar informațiile duc la un domn care se autointitulează fondator Iceberg Research, „companie de analiză finaciară și vânzări în lipsă”, pe nume Arnaud Vagner. Compania are doi angajați.

Cifra de afaceri ne dă de gândit (4 milioane de lire), uitându-ne pe știrile site-ului și cautând fel de fel de informații despre această companie, despre fondator și noul său angajat, constatăm că nu găsim nici o informație veridică. –Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro