Sari direct la conținut

UPDATE Ludovic Orban și-a trimis la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților / Ce variante are PNL pentru a-și menține funcția

HotNews.ro
Orban, la Congresul PNL, Foto: Hotnews
Orban, la Congresul PNL, Foto: Hotnews

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și-a depus demisia din funcție la biroul noului președinte al PNL, Florin Cîțu. Pentru a produce efecte, demisia trebuie înregistrată la secretariatul Camerei Deputaților, iar Florin Cîțu este cel care va decide acest lucru. Acum, nu există o Coaliție pentru susținerea unui nou șef al deputaților, iar pentru a menține funcția PNL are două variante de negociere: fie reface Coaliția cu USR-PLUS, fie face o înțelegere cu PSD.”Varianta cea mai probabilă este că va pierde șefia Camerei Deputaților”, susțin sursele HotNews.ro.

UPDATE 11.10 Demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților a fost depusă la partid.

Ludovic Orban spunea că luni dimineață la ora 9.00 îi va înainta lui Florin Cîțu demisia sa din funcția de președinte al Camerei Deputaților, el explicând că nu își depune demisia la secretariatul Camerei pentru că, dacă ar face asta, ar fi organizate imediat alegeri pentru acest post și ar exista riscul ca PNL să piardă această funcție și să fie ales cineva de la PSD.

  • „Luni, la 9, președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, cu posibilitatea de a o înainta când consideră că există posibilitatea refacerii majorității și a câștigării funcției de președinte al Camerei de PNL, cu alt candidat.
  • Dacă eu îmi depun luni demisia la Cameră, marți sau miercuri se organizează alegeri pentru funcția de președinte al Camerei. Acum, e risc major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei.
  • Eu sunt membru al PNL, obiectivul meu e ca această funcție să rămână unui deputat al PNL.
  • Demisia e un act unilateral, decizia mea e irevocabilă, dar eu sunt membru al PNL și nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu președinte al Camerei sau alt PSD-ist care va candida”, și-a explicat Orban gestul.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.

PNL (93 mandate) și UDMR (20 mandate) au împreună 113 voturi, iar majoritatea pentru alegerea președintelui Camerei este una simplă jumătate plus unu din deputații prezenți în sală. De precizat că PSD au 110 parlamentari iar un eventual blat cu PNL este greu de explicat.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că noua conducere a PNL nu va iniția imediat negocierile cu celelalte partide politice, ci va aștepta ca și la USR-PLUS să se finalizeze alegerea noii conduceri. „În primă instanță, Florin Roman ar putea prelua interimatul funcției, din postura de vicepreședinte al Camerei. Vom decide în cursul zile de azi”, au explicat sursele citate.

În PNL există mulți doritori ai funcției și, potrivit surselor citate, printre aceștia se numără Robert Sighiartău, Florin Roman, Gigel Știrbu și Raluca Turcan.

Negocierile pentru susținerea unui nou președinte al Camerei se anunță a fi unele dure pentru că toți liderii partidelor parlamentare râvnesc acest scaun. În primă instanță, în Coaliție va fi o negociere dură pentru că și Kelemen Hunor, dar și Dan Barna și-ar dori acest post.

Dacă PNL nu reușește să ajungă la un consens cu USR-PLUS, va avea nevoie de susținerea tacită a PSD. Social-democrații cunosc importanța funcției și nu vor rata ocazia să-și revendice acest post pentru ei. De altfel, PSD are cei mai mulți deputați 110. „Varianta cea mai probabilă este că PNL va pierde șefia Camerei Deputaților”, susțin sursele HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro