Sari direct la conținut

Soluția găsită de NATO să își recupereze decalajul față de Rusia în producția de muniții

HotNews.ro
Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea Donbas, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea Donbas, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficialii NATO îndeamnă statele membre să își depășească reflexele protecționiste și să se pună de acord asupra unui singur tip de proiectil de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri în condițiile în care Rusia a ajuns să producă mai multe astfel de muniții decât alianța, relatează Reuters.

Amiralul Rob Bauer, directorul comitetului militar al NATO, a cerut țărilor membre să renunțe la protejarea producătorilor naționali de armament, el comparând actualul model de afaceri al acestora cu cel al companiilor care produc imprimante.

„Producătorul nu se va îmbogăți datorită imprimantelor pe care le face, ci datorită cernelii”, a declarat acesta într-un interviu acordat Reuters.

„Dacă faci un proiectil de artilerie care se potrivește doar în arma pe care o produci, atunci forțezi utilizatorii să cumpere muniția ta”, explică el.

Amiralul afirmă că prețul producerii unui singur obuz de artilerie a crescut în țările membre ale NATO la până la 8.000 de euro, comparativ cu 2.000 de euro înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina.

Rusia și-a sporit dramatic producția militară

Comentariile făcute de Bauer vin după ce The New York Times a scris luna trecută, citând mai mulți oficiali occidentali și ucraineni, că Rusia a ajuns să producă mai multe proiectile de artilerie decât toate statele membre ale NATO la un loc.

Această situație se datorează în parte și faptului că în Rusia costurile de producție sunt mult mai mici decât cele ale statelor occidentale datorită faptului că Moscova sacrifică siguranța muncitorilor și calitatea pentru a produce arme mai ieftin.

Țările occidentale au depus eforturi să își mărească producția în condițiile în care forțele ucrainene trag mii de proiectile în fiecare zi, situație care a dus la epuizarea stocurilor țărilor NATO mult mai rapid decât ele pot fi înlocuite.

Deși NATO are muniție standard pentru artilerie, implementarea standardului este voluntară și multe țări au ales să îl ignore, ceea ce a dus la fragmentarea pieței și afectarea fluxului de livrări.

Bauer afirmă că 14 țări membre ale alianței și-au rezervat dreptul de a devia de la standard, asta însemnând că în cadrul forțelor armate ale alianței există 14 tipuri diferite de muniții cu calibrul de 155 de milimetri.

O problemă a NATO după Războiul Rece

Amiralul pune situația pe seama faptului că piața pentru armament s-a redus dramatic după încheierea Războiului Rece, o perioadă în care țările NATO cheltuiau între 3 și 6% din PIB pe forțele armate.

„Numărul cumpărătorilor a scăzut, cantitatea de bani a scăzut, așa că toată lumea și-a protejat propria industrie”, afirmă Bauer. Acesta adaugă că, în schimb, în perioada Războiului Rece „toată lumea primea o bucată din plăcintă”.

Bauer spune că, dat fiind faptul că țările membre ale alianței vor fi nevoite să își refacă stocurile după ajutoarele militare trimise Ucrainei, acum este momentul ca toată lumea să adopte același standard privind munițiile, precum și alte lucruri ce țin de tehnica militară.

„Dacă te uiți la poziția soldatului pe câmpul de luptă, el vrea interoperabilitate deoarece vrea să aibă o ladă cu muniții de artilerie de 155 de milimetri. Și lui nu îi pasă cine le-a produs atât timp cât ele se potrivesc și trag drept”, argumentează oficialul NATO.

Urmărește ultimele evoluții din a 608-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro