Sari direct la conținut

Zelenski: „Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina, a declarat luni Volodimir Zelenski, în mijlocul unei dezbateri între liderii țării cu privire la organizarea sau nu a alegerilor prezidențiale programate pentru 2024, potrivit AFP.

„Trebuie să decidem că acum este momentul pentru apărare, pentru bătălia de care depinde soarta statului și a poporului, și nu pentru farsa pe care doar Rusia o așteaptă de la Ucraina. Cred că nu este momentul pentru alegeri”, a declarat el în discursul său zilnic.

„Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri sau alte priorități”, a îndemnat el.

Dacă Rusia nu și-ar fi lansat invazia în februarie 2022, alegerile parlamentare din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc în luna octombrie a acestui an, iar cele prezidențiale în martie 2024.

Dar, având în vedere situația actuală, Kievul a reiterat deja că se confruntă cu o dilemă, aliații săi occidentali îndemnând Ucraina să organizeze alegeri democratice, chiar dacă aproape 20% din teritoriul său este ocupat de Rusia și milioane de ucraineni sunt refugiați în străinătate.

Un alt obstacol major: legea ar trebui să fie modificată pentru a permite organizarea de alegeri sub legea marțială, care este în vigoare în prezent.

„Nu există loc pentru conflict”, a explicat luni seară Volodimir Zelenski.

„Înțelegem cu toții că astăzi, în vremuri de război, când există multe provocări, este absolut iresponsabil să ridici subiectul alegerilor în societate într-o manieră lejeră”, a adăugat președintele ucrainean.

Acest anunț intervine în mijlocul unei dezbateri în țară privind posibilitatea organizării de alegeri pe timp de război.

„Președintele ucrainean studiază și cântărește argumentele pro și contra”, a declarat vinerea trecută ministrul de externe Dmitro Kuleba, subliniind că alegerile ar reprezenta provocări fără precedent pentru autorități.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro