Sari direct la conținut

NATO ar putea numi un reprezentant al alianței în Ucraina la summitul din iulie

HotNews.ro
ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia
ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a explicat ce s-ar putea schimba în relația cu Kievul după summitul din iulie de la Washington, relatează Kyiv Independent, citând Radio Europa Liberă.

Kievul nu a primit invitația atât de râvnită și nici un termen ferm pentru a se alătura alianței în timpul summitului NATO din 2023 de la Vilnius, chiar dacă NATO a luat măsuri pentru a întări cooperarea, iar aceasta nu va veni cel mai probabil nici la summitul 2024 din Washington, care va avea loc în iulie.

Oficialii ucraineni și-au exprimat speranța că întâlnirea de la Washington, programată pentru 9-11 iulie, va aduce un semnal mai clar, însă este puțin probabil să primească o invitație de aderare, a spus ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, reiterând declarațiile altor oficiali.

Cu toate acestea, ea subliniază că summitul NATO va aduce un ajutor sporit pentru Ucraina, în drumul său către alianță.

„Aceasta (Declarația NATO) nu va arăta exact la fel ca cea pe care am avut-o anul trecut. Trebuie să cădem de acord asupra acestui lucru. Alianța are câteva idei foarte importante și utile, câteva propuneri interesante”, a spus Julianne Smith.

Una dintre ideile aflate în discuție este numirea unui reprezentant NATO în Ucraina care să supravegheze eforturile de sprijinire a țării, potrivit ambasadorului.

„Căutăm modalități de a identifica și de a oferi resurse suplimentare pentru prietenii noștri din Ucraina… Acest lucru ar trimite un mesaj susținut Moscovei că niciunul dintre noi nu se retrage și că aliații NATO sunt dispuși să își asume un angajament pe termen lung pentru prietenii noștri din Ucraina”, a adăugat ambasadoarea.

Membrii NATO au argumentat de-a lungul timpului că nu se poate ca Ucraina să intre în alianță în timp ce se află în război.

Summitul viitor poate fi „foarte concentrat” pe crearea unei foi de parcurs pentru ca Ucraina să se alăture alianței în viitor, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în aprilie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro