Parchetul anunță că a deschis dosar penal în cazul celui de-al doilea pacient ars în sala de operație la Spitalul Floreasca
Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sector 1 s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal în cazul celui de-al doilea pacient care ar fi fost ars în sala de operație la Spitalul Floreasca, în martie 2019.
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că miercuri pe rolul instituției a fost înregistrat un alt dosar penal având ca obiect sesizarea din oficiu privind faptul că în cadrul spitalului Clinic de Urgență București un pacient care a fost operat în luna martie 2019 în sala de operații pentru bolnavi cronici a suferit arsuri în timpul intervenției chirurgicale.
Marți, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că instituția investighează un al doilea caz de pacient ars în sala de operație la Spitalul Floreasca.
Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 fac cercetări și în cazul femeii de 66 de ani care a murit după ce a fost arsă pe masa de operație la Spitalul Floreasca.
De asemenea, mai mulţi asistenţi medicali şi medici rezidenţi de la Spitalul Floreasca sunt audiați miercuri de polițiști în cazul pacientei care a murit după ce a fost arsă pe masa de operație.
În acest caz, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu 30.000 de lei Spitalul de Urgenţă Floreasca „pentru neregulile găsite”, dar şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei.
Totodată, în urma cercetării administrative făcute de conducerea spitalului, s-a decis şi demiterea prof. dr. Mircea Beuran din funcţia de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, pentru nerespectarea obligaţiilor din contractul de administrare. Beuran a fost demis şi din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală.
Cazul a fost cercetat şi de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, concluziile fiind prezentate marţi de ministrul Victor Costache.
„Niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital”, a declarat Costache.
S-au constatat nereguli şi privind modul în care a fost înregistrat incidentul, folosirea substanţei dezinfectante, precum şi privind intervenţia medicului rezident fără supravegherea unui îndrumător.