Sari direct la conținut

Eclipsa totală de Soare din 8 aprilie – Tot ce trebuie să știi despre fenomenul astronomic care fascinează America de Nord

HotNews.ro
Eclipsa totala de Soare, Foto: Allexxandar, Dreamstime.com
Eclipsa totala de Soare, Foto: Allexxandar, Dreamstime.com

​Eclipsele de Soare sunt evenimente speciale și oamenii sunt nerăbdători să le vadă, însă puține eclipse au stârnit așa interes uriaș cum se întâmplă cu cea care se va vedea din America de Nord pe 8 aprilie. Pentru unele orașe va fi cel mai mare eveniment din ultimele decenii și milioane de oameni vor veni în zona unde se va face noapte pentru câteva minute. De ce eclipsa aceasta este specială?

Cresc de la zi la zi pe Google în America de Nord căutările pentru „2024 Total Solar Eclipse”, iar această eclipsă de Soare este specială, fiindcă banda de totalitate, adică zona unde se va face întuneric în plină zi, este lungă de câteva mii de km și lată chiar și de peste 180 km.

În plus, Soarele va fi acoperit pentru mai mult timp: la eclipsa din 2017 acoperirea maximă a fost de 2 minute și 40 secunde, iar la cea din 8 aprilie 2024 maximul va fi de 4 minute și 28 de secunde. În Dallas vor fi 3 minute și 51 de secunde de întuneric, în Indianapolis, cu două secunde mai puțin, iar la Niagara Falls, trei minute și jumătate. NASA are o mulțime de informații despre eclipsă, iar pentru a le vedea puteți intra aici.

Spre comparație, la ultima eclipsă solară parțială din România, cea din 1999, cea mai mare durată a fenomenului a fost lângă Râmnicu Vâlcea: 2 minute și 23 secunde.

În destule cazuri, în interiorul benzii de totalitate – dacă mergi 40 km spre centrul ei – poți avea în plus 90 de secunde de întuneric în timpul eclipsei, ceea ce nu este deloc rău pentru ceva de poate vezi doar o dată în viață.

Banda pornește din Mexic (zona Mazatlan), traversează SUA și ajunge și în Canada (finalul este în regiunea Newfoundland). Ultima eclipsă totală de Soare vizibilă din SUA a fost în 2017, dar banda de totalitate era mai mică și mai puțin lată. La eclipsa de acum șapte ani numărul celor care locuiau în interiorul benzii de totalitate era de 12 milioane de oameni. La eclipsa de acum, este vorba despre 32 de milioane de locuitori ai SUA.

Este de așteptat ca milioane de oameni să vină în interiorul benzii de totalitate, fiindcă 150 de milioane de oameni locuiesc la maxim 350 km de zone unde Soarele va fi complet acoperit.

Unele orașe se pregătesc de trei ani pentru marele eveniment care este văzut ca fiind o ocazie de a atrage turiști în zone unde altfel ei nu ar fi tentați să vină. Va fi mai multă poliție, iar unele orașe au instalat o mulțime de toalete publice. Oamenii au fost avertizați că rețelele de telefonie mobilă ar putea avea probleme de funcționare în locurile unde se vor strânge multe mii de oameni.

Sunt organizate și festivaluri și concerte în ziua eclipsei. Nu au lipsit nici teoriile conspirației care susțin că eclipsa va aduce dezastre, cum ar fi o prăbușire a rețelelor de comunicații.

Se așteaptă să fie blocaje mari de trafic, companiile aeriene au introdus curse speciale către orașele unde eclipsa se va vedea cel mai bine și sunt localități care așteaptă zeci de mii de turiști pe 8 aprilie.

Așadar, eclipsa din 2024 va fi urmărită de mult mai multă lume decât cea de acum șapte ani, perioada de întuneric va dura mai mult și pentru mulți este o ocazie pentru care merită să faci un zbor lung sau să mergi și peste 10 ore cu mașina către banda de totalitate.

De ce? Fiindcă următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din SUA va fi abia în 2044. În România, următoarea eclipsă totală de Soare va fi în 3 septembrie 2081.

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ.

Cum de apar eclipsele de soare? Luna se rotește în jurul Pământului, iar Pământul și Luna se rotesc în jurul Soarelui. Uneori se întâmplă ca Luna să se intercaleze între Pământ și Soare, blocând lumina acestuia.

Eclipsele nu sunt interesante doar pentru publicul larg, ci și pentru cercetători, fiindcă reprezintă o bună ocazie să studieze coroana solară, o regiune care este în general dificil de analizat, tocmai fiindcă soarele este așa de strălucitor.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro