Stoenescu, membru in CA al BNR: "Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica". Oficiali BNR: "Dl. Stoenescu scrie poezii foarte bune"
„Declaratiile domnului Stoenescu cu ocazia audierilor pentru CA al BNR trebuie luate intr-un context in care dansul se referea la diferenta intre capitalul roman si cel strain din sistemul bancar. Carpatica face mari eforturi sa se mentina la 1% din totalul sistemului bancar, cata vreme duce batalia cu banci cum sunt Erste, BRD samd.”, au declarat pentru HotNews, surse din BNR.
Virgil Stoenescu, autor de poezii sensibile, unele dintre ele dedicate Guvernatorului Isarescu, a avut cateva declaratii la audieri, care au pus pe jar analistii bancari.
„Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai in vedere economia reala si o banca…dar aici se pune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica.
Sa dea Dumnezeu ca sa nu…sa avem probleme cu Banca Feroviara! Problema aceasta a acumularii capitalului este o chestiune fundamentala, fundamentala…Noi trecem acuma prin perioada acumularii primitive de capital. Gentlemanul pirat este personajul care sta in centru. Lacomia aia de care va vorbeam, negustorul pradalnic si necrutator. Trebuie sa facem avere spunea si Ludovic al XVIII-lea dupa un razboi puternic, napoleonian, schimbare de regim: Imbogatiti-va, imbogatiti-va, dar prin mijloace oneste”, a afirmat Stoenescu, citat de Mediafax, in raspunsul la intrebarea deputatului Petru Calian privind necesitatea infiintarii de catre stat a unei banci industriale sau agricole.
Stoenescu a aratat ca in CA al bancii centrale a atras atentia in repetate randuri ca BNR ar trebui sa incerce sa se desprinda de rolul strict, legal, privind stabilitatea preturilor si cea financiara, si sa aiba in vedere un cadru mai larg care sa sprijine politicile industriale si agricole.
El a mai afirmat ca bancherii sunt „cantonati” prea mult in economia nominala si se decupleaza de cea reala.
Stoenescu considera ca economia de piata trebuie sa se „moralizeze”, pentru a evita o criza prelungita, care face parte din „ciclurile seculare”.
„Ce va spuneam, capitalismul, economia de piata, daca nu vrea sa ajunga la revolutie, din nou, trebuie sa se moralizeze. Si bancile trebuie sa inteleaga, sa ia bonusuri mai mici, trebuie sa-si reduca lacomia. Deci, o banca agricola (…) sigur este o datorie, suntem obligati, si-am spus, l-am citat pe Keynes, ca spuneam ca nu sunt un keynesist, ca ar trebui sa pastram 25% din sistemul national…asa ar fi trebuit, dar…sa facem de acum inainte tot ce se poate”, a conchis oficialul bancii centrale, care a primit aviz pentru un nou mandat in cadrul CA al BNR.
Recent, directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolaie Hoanta, a fost inlocuit in functie de Nicolae Surdu, fost director general al sucursalei Fortis Bank din Romania.
„Stoenescu ramane un autor foarte bun de rondeluri, iar declaratiile domniei sale trebuie interpretate ca fiind ale unui ganditor, filozof sau poet”, au mai declarat pentru HotNews, sursele citate din interiorul BNR.
Ilie Carabulea, seful Carpatica a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea acestui subiect.