Sari direct la conținut

Strategia Dunarii in dezbatere la Pasaport Diplomatic, sambata de la 18:15, pe Digi24

HotNews.ro
Strategia Dunarii in dezbatere la Pasaport Diplomatic, sambata de la 18:15, pe Digi24

Editia din aceasta saptamana a emisiunii Pasaport diplomatic este dedicata unei teme de o importanta majora pentru Europa. Este vorba despre cel mai mare proiect coordonat in cea mai mare parte de tara noastra, la nivelul Uniunii Europene, numit Strategia Dunarii. Ideea initiala a apartinut Romaniei si, ulterior, ea a fost adoptata de toate cele 14 state dunarene.

Odata cu implementarea acestui proiect, Dunarea va deveni un canal navigabil care va lega portul Rotterdam de portul Constanta iar de-a lungul fluviului se vor pune in practica proiecte care sa implice locuitorii riverani, ajutand astfel la dezvoltarea zonelor respective. Ca dovada a importantei Strategiei Dunarii sta si declaratia Angelei Merkel, cancelarul Germaniei care a subliniat, dincolo de dimensiunea proiectului si pregnanta sa latura emotionala. Si asta pentru ca principalii beneficiari vor fi oamenii de rand, cei care locuiesc pe malurile Dunarii. Dunarenii isi vor putea promova produsele specifice zonelor lor, produsele culinare spre exemplu, ori vor putea contribui la dezvoltarea turismului, prin construirea unor pensiuni si asigurarea de mijloace de transport traditionale.

Titus Corlatean, la Digi 24

Titus Corlatean, la Digi 24

Foto: Digi24

In Romania s-a pus deja in practica un proiect sustinut de Ivan Patzachin si Teodor Frolu, prin Asociatia Rowmania: ecoturismul din Delta Dunarii, facut cu ajutorul canotcilor. Marele nostru campion crede cu tarie in acest demers si spune ca : „Noi cu Rowmania incercam tocmai sa atragem atentia celor care intr-adevar vor sa vina sa viziteze locuri naturale, locuri adevarate, locuri traditionale. Si de aceea, de doi ani incercam sa promovam acest lucru de-a lungul Dunarii. Anul acesta am reusit sa ducem acest proiect in Austria, in Bratislava si Budapesta, si speram ca in doi-trei ani sa ajungem ca toate cele 14 tari sa fie alaturi de noi pentru ca noi, pe langa turism, incercam sa promovam si traditiile si cultura tarilor riverane la Dunare.”

Invitati ai Pasaportului diplomatic pentru a discuta despre ce inseamna pentru Romania proiectul numit Strategia Dunarii sunt: ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Excelenta Sa , Austria fiind principalul partener al Romaniei la coordonarea acestui urias proiect si Eric Bartha, secretarul general al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii.

Despre cum poate fi utilizata avantajos resursa numita Dunare, intr-o editie speciala a Pasaportului Diplomatic, din acest week-end, pentru toata luna decembrie, cu 15 minute mai devreme, incepand cu ora 18:15, pe Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro