Sari direct la conținut

Studiu: Cancerul este principala cauză de deces în ţările cu venituri ridicate

HotNews.ro
Studiu: Cancerul este principala cauză de deces în ţările cu venituri ridicate

​Cancerul este în prezent principala cauză de deces în ţările cu venituri ridicate, în timp ce bolile cardiovasculare continuă să fie ucigaşul numărul unu în statele cu venituri reduse, arată un studiu publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet. Cercetarea a fost prezentată în cadrul congresului anual al Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Paris.

Decesele provocate de cancer în ţările cu venituri ridicate au devenit de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate bolilor cardio-vasculare, susțin oamenii de știință care au lucrat la studiu.

Potrivit studiului, cancerul este responsabil de majoritatea deceselor (55%) înregistrate în țările cu venituri ridicate, de 30% dintre decese în țările cu venituri medii și de 15% în țările cu venituri reduse.

În ceea ce privește bolile cardio-vasculare, acestea reprezintă cauza a 23% dintre decese în țările cu venituri ridicate, a 41% în țările cu venituri medii și a 43% dintre decese în ţările cu venituri reduse.

”Faptul că decesele prin cancer sunt în prezent de două ori mai frecvente în comparaţie cu cele asociate bolilor cardio-vasculare în ţările cu venituri ridicate indică o tranziţie în ceea ce priveşte cauzele predominante de deces la vârstă mijlocie”, a declarat profesorul Salim Yusuf, autor principal al studiului, citat de Agerpres.

”În timp ce în multe ţări decesele asociate bolilor cardio-vasculare sunt în scădere datorită prevenţiei şi tratamentului, mortalitatea prin cancer va deveni probabil principala cauză de deces la nivel mondial. Mortalitatea ridicată în statele cu venituri reduse nu este provocată de o povară mai mare a factorilor de risc, ci mai degrabă de alţi factori, precum calitatea mai redusă a vieţii şi accesul precar la asistenţă sanitară”, a adăugat Salim Yusuf.

Publicată în jurnalul ştiinţific The Lancet, cercetarea a fost prezentată în cadrul congresului anual al Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Paris.

Datele provin de la studiul Prospectiv de Epidemiologie Urbană şi Rurală (PURE), condus de Institutul de Cercetare a Sănătăţii Populaţiei (PHRI) de la Universitatea McMaster din Canada.

Studiul a fost realizat pe 162.534 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani din 21 de ţări, monitorizate, în medie, 9,5 ani.

”Deşi ar trebui să fie continuate eforturile de prevenire şi tratament al bolilor cardiovasculare în ţările cu venituri ridicate, sunt necesare noi demersuri pentru reducerea cancerului”, a atras atenţia Darryl Leong, co-autor al studiului şi profesor asistent de medicină la universitatea canadiană.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro