Sari direct la conținut

Studiu CNA: Desenele animate sunt cele mai violente emisiuni TV

HotNews.ro

Posturile de desene animate difuzeaza mai multa violenta decat restul canalelor de televiziune, potrivit unui studiu prezentat, joi de CNA. Desi studiul releva o usoara scadere a violentei in audiovizual, comparativ cu 2004, ea se mentine la cote ridicate, violenta verbala fiind cel mai des intalnita, urmata de cea fizica.

Cu ocazia prezentarii studiului, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a tinut sa atentioneze posturile ca aceasta institutie va fi intoleranta cu eventuale abateri aparute pe fondul crizei economice, cand multi vor fi tentati sa difuzeze emisiuni cu un nivel mai ridicat de violenta, pentru a „stoarce” audienta.

Studiul „Masurarea gradului de violenta prezent in programele audiovizualului romanesc” a fost realizat in perioada 13-19 octombrie 2008, de o echipa de cercetatori de la Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), coordonata de profesorul Ioan Dragan, directorul Centrului.

In cadrul proiectului au fost analizate ponderea, durata si frecventa actelor de violenta difuzate in emisiunile de pe 13 canale TV – TVR1, Antena 1, Antena 3, Acasa, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix, Minimax – in emisiuni informative, de divertisment, fictionale, de tip reality-show, de publicitate si in promo-uri.

Tipurile de violenta avute in vedere au fost: violenta reala, violenta fictionala, precum si violenta fizica, verbala, psihologica, economica, sexuala si sociala.

Principalele concluzii ale studiului, privind desenele animate:

  • Canalele de desene animate difuzeaza, in medie, 20 de acte de violenta pe ora de emisie, fata de 14 prezente la posturile generaliste si cele informative.
  • Cartoon Network este „campion” la difuzarea emisiunilor cu continut violent, in randul posturilor de desene animate, cu 27 de acte violente pe ora, urmat de Jetix (22) si Minimax (13)
  • La Minimax s-au difuzat, in intervalul monitorizat, 22 de emisiuni nonviolente, pe cand la celelalte doua, Jetix si Cartoon Network, n-a fost gasit niciun program fara cel putin un act de violenta. (vezi aici rezultatele studiului pentru posturile de desene animate)
  • In plus, pe Cartoon Network nu intra niciun promo care sa nu fie violent. Referitor la publicitatea pentru copii, aceasta nu este violenta pe niciunul dintre posturile de desene animate mentionate.

Fata de 2004, cand a fost realizat un prim studiu de acest gen, studiul indica o usoara tendinta descrescatoare a violentei in ansamblul televiziunilor din Romania, mai ales la TVR. Potrivit raportului, a scazut si potentialul de influentare a violentei in societate. Dar:

  • Numarul actelor de violenta intalnite la canalele analizate variaza intre 7 si 23 pe ora (cu exceptia intervalelor ocupate de publicitate), reprezentand o medie de 14 acte de violenta pe ora.
  • In randul televiziunilor generaliste, ca numar mediu al actelor de violenta fictionala pe emisiune, Pro TV este cea mai violenta televiziune, cu 13 minute. TVR1 este cel mai putin violent canal.
  • Pro TV este pe primul loc si in ceea ce priveste durata totala a actelor de violenta exprimata pe fiecare canal, pe toata durata monitorizarii, cu peste 20.000 de secunde, fiind urmat de Prima TV (peste 15.000 s) si Realitatea (peste 11.000 s)
  • Kanal D este postul cu cele mai multe cazuri de violenta verbala (94,1% din totalul cazurilor de violenta inregistrate pe acest canal), fiind urmat, la acest capitol, de B1 TV (71,2%).
  • Studiul semnaleaza un fenomen de generalizare a violentei in cadrul programelor. In cazul buletinelor informative, jumatate din durata acestora este alocata stirilor violente.
  • Prima TV are cel mai violent jurnal de stiri, ca medie a numarului de stiri violente difuzate intr-un buletin informativ.
  • Emisiunea moderata de Dan Diaconescu la OTV este cea mai violenta emisiune de dezbateri, ca medie a actelor violente pe ora.
  • La capitolul emisiuni de divertisment, emisiunea „Cronica Carcotasilor” de la Prima TV s-a diferentiat ca fiind cea mai violenta, cu o medie de 1520 de secunde de violenta pe ora.
  • In cazul filmelor, violenta apare cel mai mult in filmele de actiune, in cele de tip thriller fiind chiar mai redusa.
  • Acasa TV se afla pe primul loc cu 354 de acte de violenta fictionala, pe toata durata monitorizata, urmat de Pro TV (327), Prima TV (260), Antena 1 (230). TVR ocupa, la acest capitol, ultimul loc, cu 186 de acte de violenta fictionala.

Ioan Dragan, directorul Centrului de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC):

  • „Efectul pervers al acestor emisiuni, desi neintentionat, poate fi o apologie a crimei si violentei”.
  • „Un alt efect ar putea fi instaurarea unei culturi a violentei, care poate conduce la o anumita acomodare cu violenta mediatica, si chiar cu cea sociala, din viata oamenilor”.
  • „Violenta televizuala nu afecteaza atat prin doza in care este injectata telespectatorului, cat prin modul in care este inteleasa, scenarizata si interpretata”.

Rasvan Popescu, presedintele CNA:

  • Consiliul va fi intolerant cu eventuale abateri ale posturilor, aparute pe fondul crizei economice, cand multe canale ar putea creste ponderea violentei in emisiuni, pentru a „stoarce” cat mai multa audienta.
  • Situarea violentei verbale pe primul loc poate fi corelata cu intervalul de pre-campanie electorala (13-19 octombrie), in care a fost realizat studiul.
  • Popescu a tinut sa sublinieze faptul ca posturile de desene animate care emit in Romania nu intra sub incidenta legislatiei audiovizuale locale, fiind licentiate in alte tari. CNA va continua, insa, sa atentioneze posturile in cauza, mergand chiar pana la sesizarea Comisiei Europene, in pofida faptului ca „pana acum rezultatele nu au fost tocmai incurajatoare”.
  • Ar fi bine daca am avea un canal de desene animate de la noi, dar n-a venit nimeni cu propunerea pana acum.
  • Pe parcursul anului 2008, membrii Consiliului au sanctionat posturile de televiziune pentru diferite forme de violenta prezente in programe cu 38 de somatii publice, 19 amenzi, precum si 3 sanctiuni cu intreruperea emisiei si obligarea radiodifuzorului de a difuza numai textul sanctiunii.

Vezi aici analiza violentei „reale” pe fiecare canal monitorizat

Vezi aici rezultatele sintetizate ale studiului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro