Sari direct la conținut

Studiu: Gonoreea ar putea deveni in curand netratabila

HotNews.ro
Antibiotice, Foto: Hotnews
Antibiotice, Foto: Hotnews

Gonoreea ar putea sa devina in curand o boala care nu mai poate fi tratata, a avertizat Sally Davies, directorul Serviciului medical civil din Marea Britanie, informeaza Mediafax citand BBC.

Sally Davies a expediat tuturor medicilor de familie si farmacistilor din Marea Britanie o scrisoare prin care i-a rugat sa se asigure ca vor prescrie medicamentele corecte impotriva acestei boli, dupa declansarea unei epidemii de „super-gonoree” in orasul Leeds.

Avertismentul ei a fost expediat dupa aparitia in comunitatea medicala a unor ingrijorari legate de faptul ca unii dintre pacienti nu au primit ambele tipuri de antibiotice de care au avut nevoie pentru vindecarea infectiei.

Medicii din domeniul sanatatii sexuale spun ca gonoreea a dezvoltat „rapid” rezistenta la medicamente.

O tulpina de gonoree puternic rezistenta la medicamente a fost detectata in nordul Angliei, in luna martie.

Acea tulpina este capabila sa anihileze efectele antibioticului azitromicina, care este de obicei prescris alaturi de un alt medicament, ceftriaxona, in tratamentul antigonoreic.

Administrarea doar unuia dintre aceste medicamente ajuta bacteria care declanseaza boala sa dezvolte rezistenta la tratament.

Gonoreea este cauzata de o bacterie, denumita Neisseria gonorrhoeae. Infectia se raspandeste prin raporturi sexuale neprotejate – vaginale, orale si anale.

Simptomele pot sa includa urmatoarele manifestari: eliminarea prin organele genitale a unui lichid vascos galben-verzui, dureri la urinare si hemoragii intre doua cicluri menstruale. Adeseori pacientii nu prezinta simptome, dar pot sa raspandeasca boala si sa infecteze, cu usurinta, alte persoane.

Infectiile netratate pot duce la infertilitate, inflamatii in regiunea pelvina si pot fi transmise fetusilor in timpul sarcinilor.

Gonoreea ocupa locul al doilea in topul celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala din Marea Britanie, iar frecventa de aparitie a bolii a crescut spectaculos in ultimii ani.

Astfel, numarul de cazuri de gonoree a crescut cu 19% intr-un singur an, de la 29.419 in 2013 la 34.958 in 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro