Studiu: Numarul spermatozoizilor la barbatii francezi a scazut cu 32% intr-o perioada de 16 ani
Numarul spermatozoizilor la barbatii din Franta, cu varsta medie 35 de ani, a scazut, in perioada 1989 – 2005, cu circa 32%, arata un amplu studiu desfasurat pe 26.600 de mostre si publicat in revista de specialitate Human Reproduction, potrivit Reuters, care comenteaza cu umor: „potrivit unui nou studiu, cand vine vorba de spermatozoizi, francezii nu mai sunt ce au fost”.
„Este inca in limita normala, insa, daca ne gandim serios, in cazul in care aceasta scadere continua, putem ajunge in media care ne indica infertilitate”, a declarat Grace Centola, presedinte la Societatea de reproducere masculina si urologie din Birmingham, Alabama.
Cercetatorii atrag atentia ca nu numai francezii trebuie sa se ingrijoreze. „O scadere a fost suspectata din urma cu cateva decenii si inca este dezbatuta in intreaga lume. Au fost observate diferente geografice intre tari, si intre zone din aceeasi tara”, a spus Joelle Le Moal, de la Institut de Veille Sanitaire din Franta, care a condus cercetarea.
„Din cate stim, acesta este primul studiu care are drept concluzie o scadere grava in concentratia si morfologia spermatozoizilor la scara unei intregi tari, pe o perioada substantiala. Aceasta reprezinta o avertizare serioasa de sanatate publica”, a mai declarat, potrivit BBC.
Expertii vor sa realizeze mai multe cercetari pentru a afla posibilele cauze ale acestui fapt.
Observatii asemanatoare celor din Franta au fost facute in Israel, India, Noua Zeelanda si Tunisia.
Pentru studiul din Franta, echipa a folosit bazele de date de la 126 de clinici de fertilitate, pe care le-au limitat ulterior la 26.600 mostre de la barbati ale caror partenere au aflat ulterior ca sunt infertile, pentru a minimiza riscul ca barbatii sa fie cei cu probleme de infertilitate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste orice cantitate de peste 15 milioane spermatozoizi/ml de sperma ca normal. Cu toate acestea, autorii studiului afirma ca barbatii cu un numar atat de mic asteapta o perioada indelungata pentru o reproducere soldata cu succes.