Sari direct la conținut

Studiu: Privirea câinilor a evoluat de-a lungul timpului pentru a provoca empatie oamenilor

HotNews.ro
Studiu: Privirea câinilor a evoluat de-a lungul timpului pentru a provoca empatie oamenilor

Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, au realizat un nou studiu asupra modului în care au evoluat ochii câinilor. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că patrupedele au reușit, de-a lungul timpului, să-și dezvolte noi mușchi în jurul ochilor, ceea ce îi ajută să comunice mai bine cu stăpânii lor și bineînțeles să creeze empatie, scrie CNN.

Experții din Marea Britanie și SUA care au studiat anatomia și comportamentul câinilor, dar și al lupilor prin comparație, au descoperit că fețelor canine li s-a schimbat compoziția musculară permițându-le astfel să „comunice mai bine cu oamenii”.

Cercetătorii au disecat capete de cai și lupi și au descoperit că anatomia mușchiului facial a ambelor animale a fost aproape identică – cu excepția unui mușchi de la sprâncene, care se găsește numai la câini și care le permite cățeilor să ridice din sprâncene.

„Constatările sugerează că sprâncenele expresive ale câinilor pot fi un rezultat al preferințelor inconștiente ale oamenilor care au influențat selecția din timpul domesticirii. Când patrupedele fac această mișcare, se pare că provoacă o dorință puternică a oamenilor de a avea grijă de ei”, a spus Juliane Kaminski psiholog la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie și autoare a studiului.

Acest lucru ar fi dat câinilor un „avantaj de selecție” față de celelalte specii, și astfel s-au întărit trăsăturile în generațiile viitoare.

„Descoperirile noastre arată cât de importante pot fi expresiile faciale în capturarea atenției noastre și cât de puternice sunt ele în interacțiunea socială”, a afirmat într-o declarație co-autorul studiului, psihologul evoluționist Bridget Waller.

„Mișcarea sprâncenelor la câini este produsă de un mușchi care nu există la lupi, animale care sunt cele mai apropiate ca anatomie de câini. Aceasta este o diferență frapantă între speciile care au fost separate acum 33.000 de ani și credem că schimbările musculare faciale rapide pot fi legate direct de interacțiunea socială sporită a câinilor cu oamenii „, a completat Anne Burrows, specialistă în anatomie a Universitatea Duquesne din orașul Pittsburgh din SUA.

Studiile anterioare au descoperit că patrupedele pot să distingă emoțiile umane, dându-și astfel seama care sunt pozitive și negative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro