Sari direct la conținut

SUA a câștigat în fața Rusiei la București: Cine este Doreen Bogdan Martin, noul secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

HotNews.ro
Doreen Bogdan Martin, Foto: ITU
Doreen Bogdan Martin, Foto: ITU

​Americanca Doreen Bogdan Martin, cu o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, a fost aleasă ca secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, pentru a conduce în următorii 4 ani agenția ONU care face regulile la nivel mondial în IT&C. Contracandidatul ei, rusul Rashid Ismailov a primit doar 25 din 164 de voturi valabile.

Doreen Bogdan Martin a primit joi la București voturile a 139 de oficiali ITU dintr-un total de 164 de voturi valabile.

  • „Lumea se confruntă cu provocări semnificative – escaladarea conflictelor, o criză climatică, securitatea alimentară, inegalitățile de gen și 2,7 miliarde de oameni fără acces la internet. Cred că noi, UIT și membrii noștri, avem ocazia de schimba lucrurile. Inovația continuă poate și va fi un factor cheie pentru a facilita rezolvarea multora dintre aceste probleme.”, a declarat Doreen Bogdan Martin.

Doreen Bogdan Martin are o experiență de peste 30 de ani în telecomunicații, ultimii 3 ani fiind chiar director de dezvoltare în cadrul ITU. Este prima femeie la conducerea ITU, organizație înființată în 1865, și a devenit agenție specializată a ONU în 1947.

Au votat un număr de 172 de state membre ITU, dar o parte au fost anulate. Era nevoie de o majoritate de 83 de voturi. Vezi aici rezultatele votului.

Mandatul acesteia la conducerea ITU începe de la 1 ianuarie 2023.

Contracandidatul acesteia, rusul Rashid Ismailov, a primit doar 25 din 164 de voturi valabile. Acesta este în prezent președinte al VimpelCom PAO, iar în trecut a fost director general al Nokia Rusia, a avut funcții de conducere în Huawei technologies și Ericsson responsabil pe zona Europa de est și Asia centrală. Acesta a fost și ministru adjunct al Comunicațiilor în Federația Rusă.

Sabin Sărmaș, despre cei doi candidați: Amândoi au experineță de zeci de ani în domeniu, dar Doreen are sprijin de la cel mai înalt nivel

Sabin Sărmaș, românul care prezidează Conferința Plenipotențiarilor la București, a vorbit despre campaniile celor doi candidați.

  • “O felicit pe Doreen Bogdan Martin pentru câștigarea alegerilor și îi urez mult succes pentru îndeplinirea obiectivelor! Programul pe care l-a promovat în campanie este foarte ambițios, dar pe măsura așteptărilor membrilor ITU, care sunt și ele foarte mari.
  • Pe parcursul ultimului an, am avut ocazia să văd campaniile celor doi candidați la poziția de Secretar General al ITU, și ceea ce își propuneau: conectivitate electronică universală, cooperare mai puternică a ITU cu alte instituții si companii, o economie și societate digitală care are în centrul ei utilizatorul sau sprijinul inovării in domeniul IT&C.
  • Amândoi au fost candidați cu o experiență de zeci de ani în domeniu, dar campania făcută de Doreen Bogdan a fost una extrem de puternică, cu sprijin constant de la cel mai înalt nivel. Asta arată, dacă mai era nevoie, importanța sectorului IT&C în lume.”, a declarat Sabin Sărmaș.

România nu va vota pentru Rusia și Belarus

Un Memorandum care va fi discutat joi în ședința de Guvern prezintă atât poziția României la aceste alegeri, dar și ce rezoluții IT va susține țara noastră pentru următorii 4 ani.

  • „Alegerile ce vor avea loc cu prilejul PP-22 au o miză simbolică și politică majoră în actualul context internațional, în special cele pentru poziția de Secretar General al UIT, unde cei doi candidați sunt sprijiniți de Statele Unite ale Americii și, respectiv, Federația Rusă. (…)
  • În ceea ce privește poziția față de Federația Rusă și Republica Belarus, delegația României se va alinia principiilor adoptate de miniștrii afacerilor externe din țările membre ale Uniunii Europene, în data de 21 martie 2022 și nu va vota pentru Federația Rusă și Republica Belarus la niciunul din tururile de scrutin care vor avea loc în cadrul procesului de alegeri.”, se arată în Memorandum.

Documentul arată că la evenimentul din București, care durează 3 săptămâni, vor fi alegeri pentru: posturile de Secretar General, Secretar General Adjunct; posturile de Directori ai celor 3 Birouri (Radiocomunicații, Standardizare și Dezvoltare); membrii Comitetului de Reglementări Radio (RRB); membrii Consiliului UIT.

Alocarea posturilor mai sus menționate, dar și a calității de membru în Consiliu se face pe baza principiului repartizării geografice echitabile conform regiunilor administrative ale UIT din prezent, în cadrul fiecărei zone membrii urmând a fi aleși prin votul tuturor Statelor Membre. Precizăm că membrii RRB sunt specialiști propuși de Statele Membre, iar membrii Consiliului UIT sunt State Membre.

România va candida pentru un nou mandat în forul administrativ al Uniunii

În Memorandum se mai spune că România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului UIT din partea Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord) pentru un nou mandat de 4 ani.

Consiliul UIT este forul administrativ al Uniunii care ia decizii între Conferințele Plenipotențiarilor, iar pentru Regiunea C sunt alocate 5 locuri.

  • „România este direct interesată ca Uniunea Europeană, prin intermediul statelor sale membre, să devină un actor mult mai relevant în cadrul UIT, cu o putere de negociere și influențare a deciziilor pe măsura anvergurii spațiului comunitar. Regiunea C, din care face parte România, este una dintre cele mai relevante și importante regiuni din punct de vedere politic, reunind state membre UE, Federația Rusă, Republica Moldova, Ucraina și alte state din fosta Uniune Sovietică.
  • În acest sens, este extrem de important ca România să își confirme statutul dobândit în cadrul UIT, printr-o candidatură care să permită obținerea celui de al optulea mandat consecutiv în cadrul Consiliului UIT, astfel încât atât regiunea C, cât și ponderea în Consiliu a statelor ce sunt legate de valorile euroatlantice să asigure o direcție pozitivă a deciziilor și o garanție că acestea nu vor contraveni interesului național al țării noastre.”, se mai arată în document.

Ce rezoluții IT va susține România la Conferința Plenipotențiarilor

În document este prezentat și mandatul pe care-l are delegația României la această conferință internațională, respectiv rezoluțiile IT pe care le va susține.

Câteva exemple de rezoluții, pe care România le va susține:

  • îmbunătățirea vieții oamenilor și comunităților și consolidarea competențelor de bază
  • abordarea integrată a perspectivei de gen în UIT, promovarea egalității de gen și a abilitării femeilor prin telecomunicații/ tehnologiile informației și comunicațiilor
  • promovarea implementării și adoptării IPv6 pentru a facilita tranziția de la IPv4 la IPv6
  • importanța competențelor cibernetice, inclusiv a calificărilor și încurajarea femeilor să urmeze o carieră în domeniul securității cibernetice, impactul pandemiei și telemunca, platforma de reziliență a ITU, creată ca răspuns la pandemie, rolul ITU în creșterea gradului de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare, promovarea societății civile și a incluziunii și raportarea responsabilă a vulnerabilităților
  • utilizarea telecomunicațiilor/tehnologiilor informației și comunicațiilor pentru a reduce decalajul digital și a construi o societate informațională incluzivă. Modificările propuse urmăresc să clarifice diferitele cauze ale decalajului digital, în special în ceea ce privește problema accesibilității, dar și să încurajeze ITU să depună mai multe eforturi pentru a ajuta statele membre în această problemă, inclusiv prin împărtășirea celor mai bune practici
  • combaterea dispozitivelor de telecomunicații/informații și comunicații contrafăcute
  • facilitarea Internetului Lucrurilor și a orașelor și comunităților inteligente și durabile
  • o nouă rezoluție pe tema tehnologiilor de inteligență artificială (AI) care să vină în în sprijinul IT&C și a Agendei de dezvoltare durabilă 2030.

Pentru detalii despre Conferința ITU citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro