Sari direct la conținut

SUA: Apel al oamenilor de stiinta pentru ambitioasa cercetare a microbioamelor

HotNews.ro
SUA: Apel al oamenilor de stiinta pentru ambitioasa cercetare a microbioamelor

Un grup de 48 de oameni de stiinta de la 50 institutii din SUA au lansat saptamana aceasta un apel la lansarea unui proiect ambitios de descoperire a secretelor microbioamelor, formate din organisme minuscule care joaca un rol major in sanatatea umana, in agricultura si in productia de energie, relateaza AFP.

Este vorba despre ecosisteme formate din microorganisme cum ar fi bacteriile, arhebacteriile, ciupercile si algele.

„Microbioamelor sunt suportul vietii de pe planeta noastre si laboratoare de descoperiri, chimie verde si surse de noi medicamente”, a explicat Jeff Miller, director al Institutului de nanosisteme din California (California NanoSystems Institute), co-autor al acestui proiect intitulat „Unified Microbiome Initiative Consortium” (UMIC), publicat in revista americana de specialitate Science.

„Intelegerea functionarii acestor comunitati de microorganisme ar putea da cheia progresului stiintific extinzand cercetarea la lupta impotriva rezistentei microbiene la antibiotice, la tratamentul bolilor autoimune, la refacerea solurilor agricole sau la reducerea consumului de ingrasaminte si pesticide”, sustin cercetatorii.

Oamenii de stiinta au facut deja progrese importante in catalogarea organismelor care formeaza microbioamele.

Acestia nu au descoperit insa pana acum functiile fiecareia dintre aceste specii microbiene, modul in care acestea comunica intre ele si mediul lor de viata.

Proiectul UMIC, la care iau parte microbiologi, specialisti in mediu si ingineri, a facut apel la investitii in noi instrumente de cercetare si la colaborare intre diferitele discipline stiintifice.

Ideea s-a conturat in Oficiul pentru politica in domeniul stiintei si tehnologiei (Office of Science and Technology Policy, OSTP) de la Casa Alba si de la Fundatia Kavli.

De multe miliarde de ani, aceste microorganisme au creat atmosfera bogata in oxigen si solul de pe planeta noastra, continuand sa faca posibila viata pe Pamant.

Cele 100.000 de miliarde de microbi care traiesc in corpul uman depasesc cu mult numarul propriilor noastre celule si sunt esentiali pentru dezvoltarea si sanatatea noastra, spun oamenii de stiinta.

Aceste microbioame sunt extrem de complexe. Cateva grame de sol sau de sediment pot contine sute de mii de specii microbiene care interactioneaza unele cu altele si fac foarte dificila pentru oamenii de stiinta studierea si controlarea lor.

Insa datorita progreselor inregistrate in special in domeniul genomicii, microbioamele au inceput sa-si dezvaluie secretele.

Acum doar cateva decenii, stiinta cunostea mai putin de zece tulpini de bacterii in timp ce astazi sunt identificate aproape o mie.

UMIC va fi dezvoltat in SUA, dar autorii acestei initiative apeleaza, de asemenea, la colaborari internationale pentru definirea obiectivelor de cercetare, elaborarea protocoalelor si normelor, astfel incat sa poata fi utilizate facilitatile existente de cercetare de varf.

Intr-o lucrare publicata simultan cu lansarea acestui proiect, in revista britanica Nature, trei oameni de stiinta eminenti au lansat o initiativa pentru crearea unui consortiu international de cercetare asupra microbioamelor, care vine sa completeze activitatea desfasurata in Statele Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro